Monday, June 14, 2010

Curry puff




Semalam balik kelas terasa lapar, tapi x mau makan nasi..
so, singgah Giant Taman U beli serbuk kari since teringat nak buat curry puffsambil window shoping something stuff...mana tahu, boleh shopping lepas2 nih...
Sampai rumah around 6.00 ptg kot..since mmg jammed gila kat Jalan Skudai..
then aku pun ikut Taman Tun, sama juga jammed..coz mmg tadi hujanlebat gila ..ada ribut petir lagi..
so, banyak bendalah yg tumbang..
sampai2 je, cik ita mcm biasa aktiviti dia..baring depan TV..hahaha..makcik ni mmg begini..
nasib rebus jagung yg mmg manis..

how to make curry puff (but, i call epok-epok..org jawa kan.)


1st, mestilah buat inti kan,. Tak kisah sebenarnya nak letak whether kentang, keledek, telur or sadin. But im pretty sure, i like keledek, sebab manis.

Bahan-bahan tumis (kalau yg basic);
  • ikan bilis/udang kecik2
  • bawang putih
  • bawang merah
  • lada hitam sikit
  • serbuk kari
  • serbuk lada
*semua tu seckup rasa, kalau nk lagi sedap..tambah daun sup last-last ..mmg rasa dia a bit diff
*btw, im expert buat curry puff, since mmg dh practice since sekolah rendah..x caya???percayalah....coz dulu rajin tolong mak buat kuih ni utk jualan..itu dulu punya cite..


then, buat doh utk kulit dia. Nak ranggup, letak minyak panas atau majerin masa gaul doh ni. Secubit garam, bagi doh ni rasa. Kemudian, uli sampai lembut. Kalau x lembut, nanti kulit karipap ni keras bila dimasak


kemudian bila doh dah rasa lembut, amik sikit2 tepung tu (actually boleh juga gelek tepung tu bagi rata, then crop ikutt muka cawan, pastu gelek ikut sedap rasa)..tapi, leceh..simple je i buat...peralatan lagilah simple..hoho..asal boleh buat...bila dh jadi bentuk kat atas ni, bolehlah letak inti.

tpis: jgn terlalu padat sgt, coz bila masak boleh pecah..surely x sedap..kalau sikit sgt..pun x best jugak..nampak leper..so, sederhana..agak2 lah erk..



Bila dah siap letak intinya, kelim lah mcm diatas ni.hehehe..jadi bebentuk mcm ni..boleh juga guna acuan yang biasa jual kat kedai. For me, i x suka. coz, x berapa nk lekat..

*tips: memule picit yg hujung sekali, then kelim...itulah yg mak i ajar masa i 10 tahun..practice make perfect...


Bila dah rasa boleh di masak dalam satu kuali. Panaskan api, tapi make sure api jgn besar..nanti hangus dan kulit x comel..(padahal nak masuk mulut je kan..haha)


Inilah hasilnyer..dan boleh dimakan...in fact, kalau yg x sempat nak goreng tu, simpan dalam bekas..masukkan dlm fridge..bila2 nk makan..boleh grg..

3 comments:

ASaDa RyutaRo said...

wallaweh! nampak cam sedap!!

guna jagung manis jd inti? ermm.. 1st time dgr..

ASaDa RyutaRo said...

ok.. ingatkan jagung manis yg d mkn tadi utk buat inti.. rupanya tak.. hahaha

dari sudut Hati kecilku said...

hehe..tulah..baca betui2..
anyway, tq for reading me..