Sunday, July 11, 2010

Hari Membanci 2

Hari ni last aku membanci di kawasan LB 1 aku..kira dah pulun habis lah selama seminggu nihhh..hari semalam aku pergi area 10.30am, wah sangat panasa woo...aku memang tak tahan dengan cuaca Malaysia yg sangat panas (poyo siottt)..around 12am aku stop and pergi makan..macam nak pengsan okkkk...so, aku, ita and Kak yus pun makan bersama2 sbb kitaorg mmg dah penat gilaaaa..mau pengsan kalau teruskan..dan sambung sesi mengumpat2 org2 yg dibanci (coz ada y mcm sengal xmao bg kerjasama)......Oleh kerana aku ambik iktibar dari peristiwa semalam, jadi aku mulakan hari membanci seawal pukul 9.00 am (warghhh..agak2nya org tgh tdo ke kan..)..tp pergi ok jerkkk...bagi kerjasama yg bukanlah kata memuaskan (coz x semua bg respond y memberangsangkan).., tapi aku puas hati sebab kerja aku selesai ke site membanci..

Banyak pengalaman yang aku kutip. Tapi yang lebih penting adalah kESABARAN..i learnt it more!!! even mmg skrg aku sedang belajar utk menjadi seorang yg lebih bersabar..dan pengalaman membanci penduduk ini pun lebih mengajar aku...dan apa yang aku perasan bahawa ada sesetengah penduduk Malaysia yang tak peka tentang isu semasa negara ni. Even kalau kita ckp " saya dtg nak membanci bilangan pendudk dalam rumah " diaorang akan terkebil-kebil buat muka seposen yg mmg x faham..then penat lah kita explain, lepas tu muka confuse lagi..hahahha..penat aku okkk...inilah akibatnya kalau duduk dekat dgn singapore. kesemua 8 channel singapore dpt di-akses dgn FREE tanpa sekatan dan aku yakin diorgni mmg x tgk lah iklan2 tentang cencus skrg..bengang je aku..ok..itu ok lagi...ada yg langsung x nak bagi kerjasama, padahal aku ni bukan tak nampak dia ada dlm rumah, anak dia dok terconggok depan pintu..buat derk jek kan..takut sgt akuni pencuri ke,,org jual brg ke kan...ada ker patut...penat dh aku menjerit kat depan..vokal akupun dh jadi sedap dah skrg..ok fine...aku SABAR ok....x mahulah marah2 sebab as a goverment staff, kitaoarg ada tatasusila sbg pekerja awam...xmaulah logo federal yg aku bawa ni busuk....ok fine, aku ada tgjwab sosial ok..so aku jaga...belakang nak marah....aku lepaskan..depan, jgn tunjuk sgt....

Dan ada satu yg aku perasan. aku tak kata aku rasis..tp ini yg aku nampak dan experience aku...ada satu K**m yg memang susah nk bagi kerjasama. Ini kawan2 aku pun suarakan pendapat yg sama. Kalau ada satu lagi K**m siap ajak masuk nak bagi minum, normally we all tolak dgn sopan. sebab, kitaorag nak cepat habiskan. cepat habis...x payah susah2 nk datang banyak kali tempat ni. Tapi itulah, K**m  itu sgt sukar bg kerjasama, ok fine we all hv to ask them about their housewhole income...tak bermakna kitaorg nk bocorkan kan..kitaorang ada agreement yg perlu dijaga...semua tu PNC..ok fine, yg jadi pembanci sukarela ni x semua gomen servant, ada juga org luar yg kita x tahu background dia mcamana...tapi, jgnlah mcm tu sekali...just bagilah sedikit kerjasama...ini penting utk gomen buat satu dasar yg mungkin boleh membantu rakyat negara ni akan dtg...gomen nak tahu ekonomi rakyat negara kita ni macamana, barulah bnyk langkah2 yg boleh diaorg ambik action..huhhh sengal lah yg ada....

wah, aku sudah membebel...aku menyuarakan pendapat aku jek...dan aku juga terkejut ada satu k**m y masih lagi menggunapakai sistem lama dlm r/tangga. No need to explain...wah, ada erk???tapi aku xlah tanya banyak...benda ni sensitip....amik butir2 dan tulis...ok..itu sahaja..jgn jadi busy body pulak...and then ada pulak yg bela anjing tu dok memekak bila aku dtg..warghhh aku dahlah fobia dgn binatang nihhh....kalau x ganas takper..ni rasa mau terbang gigit aku kat depan..oooo...lari lah makcikkk...since tuan rumah pun buat bodoh jekk..oittt, ingat muka akuni muka pencurikkk ke...??ke muka org jual barang???aku pun x pandai nak jual2 barang ni ok!!!! kerja hakiki aku dok opis jekk..kdg2 turun site jumpa org...cuma kali ni je aku nak rasa experience berhadapan dgn masyarakat....huhh...sengallll.....

Ok..kalau ada yg mempertikaikan kitaorg x buat bancian kat rumah yg pertama kali dtg xd org..oohh..itu tidak tepat...bagi aku..aku dtg 3 kali ok (sebagaimana yg tertera dlm surat tu)....tapi kalau xmau jugak bagi kerjasama dan sengal, aku amik inisiatif jiran tetangga je lah bilangan ahli dlm rumah.. i'm pretty sure dia ni spesis yg tak campur org!!!!

ok itu sahaja pengalaman aku untuk LB pertama aku..selepas ni ada 2 lagi LB..hopefully aku berjaya buat sampai habis. Demi sebuah pengalaman, jasa kepada negara y terchinta, aku sanggup harungi ini semua....!!!(sangat patriotiknyerrr!!)

No comments: