Wednesday, July 7, 2010

Hari Membanci Penduduk 1

Start 6 Julai hingga Ogos 2010 Jabatan Perangkaan sibuk membuat bancian penduduk. Kalau kita tgk kat media massa, memang giat buat promosi. Dan...yang paling best i'm taking a part dlm cencus ni. Let imagine, dah 10 taun pembancian penduduk ni x dibuat (actly jbtn perangkaan ada buat..tp xdklh sebsar setiap 10 tahun ni)..so..akupon join. inipun coz atas elaun yg agak lumayan dan juga MPJBT tpt ita kerja yg head of kawasan 4 Johor Bahru ni. Aku memang, MPJBT tu dh jadi office no.2 aku...huhu..over ok. Masa Pilihan Raya pon aku taking part masa 2008. Tu yg sume dak jabatan dia aku kenal. Even dak2 MPJBT pon ramai kt FB aku..huh...sungguh over aku nihh...

Actually, aku x gunakanlah nama aku utk jadi pembanci ni..memule tu nak jugak menipu..ckp kerja swasta..tapi bila part nk kena sign surat perletakan jawatan dlm gomen (walau head letter tu Jab. Perangkaan)..gila kentang menggigil aku dowh..gila..aku takut effect dia masa aku nk pencen nanti..gov ni bnyk isuue...bkn xleh nk detect pon..dah kalau sistem HRMIS(maklumat peribadi penjawat awam) tu digunapakai satu Malaysia..ko hingat boleh ker ko lari..kwang2..padan muka aku!!! kalau declare nama kita y kerja gomen...elaun dapat sikit ja..RM 200.00..x berbaloi..padahal sama penat dgn org yg kerja swasta..pk punya pk..aku gunalah nama adik aku, Fatimah ..so kenalah bagi imbuhan sikit kat dia..haha..ok lah..atleast berbaloi2...(mcm banyak no lah kan)...

Motif utama aku nk membanci selain teruja mendengar imbuhannya (mcm ler bnyk sgt)....ada lagi motifnya;

1. Aku nak simpan duit utk berpoya2 kat vietnam tahun depan..kalau aku ada sugar daddy, xd maknanya lah aku memenatkan diri nak buat semua ni..gila apa...dahlah komitmen kerja hakiki, pastu study lagi...x gila ke penatnya...tp oleh kerana saya ni bukan kaki kikis..xkisahlah duit mak bapak pon kan....so kena cari lah duit sendiri..pandai2lah ko..

2. Nak rasa feel macamana berinteraksi dgn masyarakat..yelah, best woo..sekali je seumur hidup..coz selama ni aku jumpa dgn org gomen ja..jarang deal dgn org awam..so..inilah masanya nk berkhidmat kepada masyarakat dan negara...atleast dlm hidup aku dh pernah rasa dua benda..taking part dlm piliharanraya Malaysia dan Pembanci Penduduk Malaysia...(apasal aku x jadik penyelia erk???confuse niii...ooo..sebab saya bukan pekerja MPJBT walau kamu layak pon..hoho)

3. Of course mana tahu dapat jumpa soulmate ker kan.mana tahu jumpa mamat2 ensem ke kan...kot kot mana tahu ada mak bapak yg berkenan dgn aku masa aku buat temuramah dgn mak bapak diorg kan..hahaha..statement poyo gilak...gila apa...padahal aku dh ckp dgn ita yg aku xmau bermekap or nk muka mcm buruk gila..coz segan dowh..(bongok tol cara aku berfikir nihh)..huhu..tapi duit ko nak pulak kan miza...

4. Saya nak simpan duit nak kahwin..cukupker???hahahaha..mcmlah cukup...kalau duit nak bertunang ..insyaAllah cukup...dgn syarat buat biasa2 je..hantaran pon biasa2 je...x glameres lgsung...tapi, adake org y nk bertunang/kahwin dgn aku...hahahaha..statement poyo gila.....ehhhh, mcm aku pulak yg kena bagi duit hantaran kan...


motif 3 & 4 tu itu jawapan poyo aku kalau org tanya sambil menyembunyikan motif sebenar aku di nombor 1 & 2..huhu..mana boleh bagitau..rahsia kerajaan sendiri..kalau dak Ita dan Kak Yus motif dia nk beli gelang yg rege RM 3+++.00..aku xdlah...nk cincin jek...murah sikit..bnyk lah ko punya murah...g tgk...mana harga emas turun skrg..hoho..tp xdlah sampai beriban kan..sbb saya bukan high taste ..tapi saya nk dapatkan cincin FREE je..sampai skrg belum dapat..walau hampir2 nak terdapat..tapi saya x akan membodohkan diri semata2 sbb nk dptkan material ni..

experience aku memule 1st day smlm..agak kalut jugaklah..coz x pernah buat kan lagi...lepas balik kerja aku pergi membanci..since kawasan aku kat area Pulai Perdana. nasib baik mailage pon dpt claim (tp ini bukan hakiki..klu dia xmau nk kasi..suka ati dialah..ni exp aku kerja gomen erkkk..coz bergantung pd financial dan bajet..kalau bajet x cukup/habis..tunggulah ko berbulan2 baru dapat..still dpt, cuma lambat)..memule kalut gaban aku..tapi mcm biasa, aku buat muka toya. Nasib baik ada org kat rumah..maybe sebab ada yg xkerja. Tapi sgt menguji kesabaran aku bila rumah xd lonceng..gila kau nak menjerit panggil..dahlah confuse Islam ke bukan..kalau Islam boleh gak aku bagi salam. Itu belum lagi yg pk akuni pencuri ke/jual brg2 ker kan..tap so far, bila gomen buat iklan scr besar-besaran scr tak langsung, semua bg kerjasama. Yang paling best sebab ada unlce yg nk isi sendiri borang dan aku tinggal kutip je hari lain..

tapi yg x boleh blah, coz aku jumpa satu org yg ala2 x 'betul' tak tahulah dia ni berpenyakit or tak..ckp mcm org ****..semua x tau..tny bil. ahli rumah pon terkira2, pastu ckp dgn aku mcm *** kan..layankan je..yg penting aku nak tahu ahli rumah ko je..yg lain2 tu aku boleh isi..padahal jgn tak tahu, banci ni bukan banci bilangan ahli rumah je..tapi kalau amati dah mcm busy body pulak..cth; tahap kesuburan, income, ada laptop ke x, berapa biji kereta..bla bla..tapi aku tahu motif sebenarnya..ini semua berkaitan dgn pembangunan negara, pewujudan dasar2 n mcm2 lagilah...sapa y kerja gomen tahulah...then ada reason lain...its about political..x boleh disebutkan disini. tapi mmg sangat bagus....

Tapi yg best jugak coz ada banyak sgoprean y beli rumah kat sini. So aku x pyhlah bersusah payah nk membanci diorg. Coz diorgni beli rumah kat JB sbg tpt peranginan jek...so xpyh isi bnyk2 form..tampal je dokumen 5..mudah kerja aku..tapi gila kentang aku berpeluh mcm org lari 5KM ..membakar lelemak aku y sedia berlemak berkrim kan..cuma yg sgt menguji kesabran, bila bawa balik rumah nak isi form..stress wooo...membanci seronok..cuma ko nk isi form tu yg gedabak punyalah banyak...stress..mahu je kau menjerit...sab baik ada dak ita..sabar..sabar....tahankan2...ingat nk dapatkan gelang 3+++.00..itu ko lah bukan aku yerkk...

Kawan aku kat Kl ckp kat sana ada je org membanci mlm..urmm, kat sini pon boleh..coz semua org ada kan..tapi knlah consider jugak..mlm2 org nak rest...tgk keadaanlah..kalau nk soh aku??? ada sedikit kecuakkan lah..dahlah aku perempuan jln sorg2 mlm2...ohhh tidakkk....unless si zahrin teman aku...mcmlah dia nak teman aku kalau dia pon dah berpenat dok membanci ptg2 kan..apa guna dia sbg penguatkuasa y mmg sorg je lelaki dlm group aku x  nk temankan kitaorg kan...




: Inilah peta lokasi LB y aku kena banci :
ada 13 LB kat area Pulai Perdana and yg besttt dapat banci kat
Pulai Spring Resort




: Giler kentang punya banyak dokumen nk kena isi:
stress aku nk fill up semua form2 ni..
x boleh main bantai jugak..coz nk refer kat kod2 lagi...whooo...
menguji kesabaran aku..



: Minah selebet, itu ayat dak Ita ok:
aku bosan gilak ngadap benda alah ni..main snap2..
senyap gila kitaorg x borak..focus mengisi form sampai nak termuntah
tgk benda alah ni...

No comments: