Friday, July 23, 2010

life is not burden..sometimes we hv to face it

yehaa...saya dah lama x menulis dalam tempat tak berapa rahasia ini...saya busy...busy dgn kerja..
hahaha..kursus ...kerja jugak erk...
walaupun dah cukup 7 hari berkursus, tapi saya rasa saya dah lama x bersosial..
maksud saya bersosial ni adalah sy dah lama x jumpa dgn rakan2
yang lain sejabatan dan lain jabatan dgn ku...
yeeee...i need new sosial environment...hehehe
dan course ini sangat BEST!!! SUPERB ok...
person who given talk really superb!!!
bnyk info yg bleh digunapakai....

ok fine...sblm aku merepek ni....
yeah..i've something to come out frm my heart now..
yelah, bila dah bace2 org punya blog..
bila lepak2 dgn bos aku and clique2 aku sume..
bila kawan2 meluahkan perasaan tentang perhubungan mereka..
bila kawan2 bercerita tentang r/tangga mereka..
bila ada orang yg berusaha  utk mengambil hati aku..
dan bila hati aku sebenarnya telah dimiliki oleh seseorang...
walau pun belum pasti (ye..sehingga ada ikatan yg sah..barulah pasti)...
dan walau aku berusaha utk tidak terlalu memikirkannya...

tapi inilah resam dan adat kehidupan..
mungkin adat biasa bg seorang wanita..
bila belum berkahwin...sentiasa memikirkan tentang pasangan..
memikirkan tentang betapa gelisahnya umur semakin bertambah...
bila dah berkahwin lain pula ceritanya.
lain pula masaalahnya  yg tersendiri...
memikirkan suami yg 'lupa' status dirinya skrg...
memikirkan...usia perkahwinan yg lama...
namun masih tidak mempunyai rezeki memiliki anak..

entah...inilah asam garam kehidupan yg perlu utk dilalui..
walau agak sukar...harus ditempuhi walau dengan linangan air mata...
ye, kdg2 aku rasa aku bukanlah yg terbaik...
dan tak termampu nak jadi yg sangat terbaik...
dan terkadang aku tahu, aku spt tiada ilmu...
bak kata org..bodoh alang...
tapi terkadang...aku x perlu jadi hipokrit.
dan terkadang aku perlu humble...
kadang2 kita perlu org lain explain kpd kita..
dan tak perlulah kita tunjuk...kita tahu semuanya..
walau sbnrnya kita x tahu...
tapi..aku tak menolak utk belajar...
sampai ke hujung nyawa..aku  waib belajar..
ilmu kehidupan terutamanya...

eh eh..sudah melalut aku ni...
kawan baik aku..sdg menghadapi masaalah..(sorry babe...im not mention ur name)....we shared banyak benda..even cite pasal bf...
dia lah yg tahu everyhing bout me...i know her much...
akupun sangat kasihan dgn situasi dia skrg...
bf dia pun selalu approach aku utk tahu situasi dia skrg...
kesian jugak aku tgk mereka ni...
terpaksa memilih antara dua...
susah kan....
ye...kami bukan muda lagi....
wajib berfikir utk future...
retlationship skrg bukan utk main2 lagi...
semuanya demi sebuah ikatan PERKAHWINAN...

maybe aku ni ortodoks ye..
someone x kisah nak married umur berapa pun..
honestly aku x berapa suka dgn perempuan yg sangat 'berlagak'..
i mean when turn to 30's..diorg akan bercakap..
" aku masih boleh survive tanpa seorang lelaki..ataupun...aku x kisah kalau aku solo sampai ke tua....atau pun...aku masih tak bersedia nk berkahwin walau dah masuk ke 30's...atau bla bla(actually bnyk words lah...x perlulah aku nk tulis kat sini)...."
tak....aku tahu aku tak boleh cakap besar..
coz aku belum sampai ke usia itu...
dan aku juga belum sampai ke tahap itu...
dan aku tak nak ckp besar...
sebab...kata2 adalah doa.....
bila diucap kerap..Allah akan makbulkan...
ini pendapat masing2...namun pada aku...aku mementingkan kedua2nya...
kerjaya dan kehidupan...dua2 sama penting...
perlu seimbang dan seiring....


dari pengamatan dan pengalaman kawan2 yg telah melepasi usia itu...
corak kehidupan dan pengalaman sewaktu usia 20an..
dan itu aku tak nafikan...
coz...feel nak berkahwin dan berpasangan ni umpama graph..
permulaan kosong..mendatar..kemuncak..dan menurun semula...
tapi amat berbeza bagi lelaki....
usia bukan penghalang.....bila makin matang..
poket sudah penuh....sekali petik....berduyun yg datang..
berbeza dgn wanita...bila dah makin berusia...
poket penuh...semua ada..siapa yg akan pandang??
yg sebaya sudah beranak pinak....
yang tua/??confirm2 kalau ada pun..kita akan pegang tittle isteri yg bukan pertama...
apa yg tinggal???? lelaki muda dan terkkadang lagi rendah darjatnya..
ini cuma sepintas pendapatku melihat kehidupan selama 27 tahun ini....




entah..apa ntah aku merepek ni...
ni gara2 semua org berkongsi masalah lah nih..
muwhahaha..ayat skema gilak aku......
masing2 ada masalah tersendiri......
nak kahwin...bila dah kahwin..masalah lain pula yg timbul...
kalau terus menyendiri pun...lain pula ceritanya....
yang penting skrg dah bulan 7...
tahun depan aku dah masuk 28...
dan aku x mahu semata2 tkt xd partner slps 30's..
aku main rembat je kan...


apapun..aku sgt bersyukur dgn apa yg aku ada skrg...
aku ada keluarga yg tersangat aku sayang....
kawan2 yang sama2 mengambil berat...
kawan2 sepengajian yg sangat menghiburkan..( x sedo pulak y sebenonya sama2 ada masalah..hahahaha)..
dan.......seseorang yang aku dah sayang sangat2 skg...
ye..dan saya dah mula cemburu..(saya x suka feel ni!!!)..
sangat tak suke..sebab ia membuatkan aku stress ...
dan yg x boleh blah...tgh drive rasa mau langgar je org yg bawa kete
cam lembab gilakkkkk.....
tapi saya pelik juga kalau saya takder feel ni...
confuse aku...huhuhu..
tapi..saya belajar utk jadi realistic.


aku rasa aku dah melalut....
haisyyyy....cop cop...
to kawan ku...kawan baik ku....
bf ko sdg chatting aku skrg waktu aku menulis ini entry...
dia asyik dok tanya pasal ngko....
aku ckp bertapis jekkk.....
dia tersangat spy ko....


nite.....
sangat penat skrg....

1 comment:

zylang said...

hahaha kutuk aku seh. aku dah lame x bukak blog. ntah la miza antare 2 org yg aku sayang nih.. aku just flow with the wind jer nih. letih lah... x tau nak buat ape... thanks for your support...