Thursday, July 15, 2010

~ Saya nak Cuti..;-[~

Holla...first of all, bila aku Blok Walking kat blog2 org lain...aku rasa mcm kerugian pulak coz aku tak pandai gunakan benda alah ini utk mendapat kan duit sampingan. Tapi kena ingat jugak, asal usul aku ada blog coz sebagai diary aku jek.aka ganti dari diary lama2 aku yg terpaksa gunakan pen kan. If nak buat duit, ermmm kena open  satu lagi blog. Sebab blog ini private..cite2 bodoh2 aku..dan aku telah mendelete website blog aku kat Muka Buku...Gilak apa...hny org2 tertentu jak y tahu aku ada blog...suka ati akulah kan org nk ckp aku syiok sendiri. ada aku kesahhhh???

Perasaan aku skrg?? perasaan yg berkeping2..x kisahlahkan dari segi apa sekalipun...(x bolee blah)..aku mls nk luahkan pasal perasaan 'loving2' ni..coz beberapa hari y lepas aku rasa aku dah puas dah bermain dgn perasaan sendiri..(poyonyer ko miza!!!!)..eh, betullah...kalau xd perasaan mcm tu, aku pun pelik..x normal akuni......Pastu asyik dgr luahan hati org je kan..hati aku???sapa nak dengar..hahahaha..padan muka!!!

Skrgni perasaan aku sbnrnya mcm nak pergi dari tempat ni..kalau aku ni kerja swasta lah kan, dah lama aku angkat kaki..cari tempat kerja lain..bosan seyy kerja kat sini...akuni dahlah cepat bosan pd something yg statik..bosan gilak!! haritu Kak Anne ckp office dia ada ksg post aku skrg, x jauh pon..sblh blok aku jek..tp akuni pulak spesis kalau opis tu ramai perempuan aku jadi x best pulak..ntah, aku x suka pulak sesi buat ketupat (walau aku suka bergosip, tp aku mmg  xboleh blah kalau gosip2 kat opis nihhh), sesi nak tunjuk baju sapa yg paling mahal dan vouge, sesi bermcm2 sesilah...tp yg best sebab...ada kwn perempuan..sbb akuni start aku keje sampailah skrg...aku xpernah lagi dapat opis yg ramai sgt perempuan...kalau semua technical aku x kisah..sebab normally mmg sekepala..tp kalau dh campur dgn minah2 yg buat pentadbiran, oh tak boleh blah lah...xkisah lah EO, CC, PT kerr....

Tapi Syuk cakap, jgn suke2 minta tukar..nanti nama ko buruk...BPSM akan main2kan ko time kenaikan pangkat. Time tu dia akan hantar ko jauh2..wahhh, dah lama dah punggung aku panas kat sini. Tapi aku pk mcm ni jek, nk pindah kena ada option samaada naik pangkat atau kahwin..hahaha..bab kahwin tu aku x kisah sangat lah kan. Sebab post akuni federal..bukan state...so, senang sikit lerrr nk apply tukar kan..aku tgh tunggu bila lah pulak BPSM nk keluarkan surat "telah LULUS dgn jayanya utk kursus Induksi' aku yg lepas ni...lambatlah diorgni...Aku dh tak sabar2 nak hantar surat yg aku dh LULUS Exam JPA, EXAM Jabatan dan Induksi...cepat sikit aku confirm. Cepat aku confirm, boleh aku amik PTK ...gomen ni, nak naik pangkat...nak gaji melintang ke..menegak ker..kena amik exam...semua exam..itu tak kira lagi dgn markah SKT tiap2 tahun..Kalau ikutkan post lama aku, dah 3 tahun aku confirm...EPF aku pon boleh kuar buat d/payment beli rumah..skrgni dok lagi dalam EPF (mcm banyak no lah kan EPF ko!!)..

Kalau boleh sebelum aku dapat J41 (Ya Allah, mudahan2 aku dapat lah post ni lepas habis belajar)...aku nk dapat J36 dulu...hoho..tp PTK skrg dah susah, x mcm dulu...entah, aku xdak exprience lagi..cuma dgr kawan2 punya experience..hisyy..hisyyy...ni kat opis aku pun En.Salleh dalam dilema..dapat naik pangkat, tapi kena tukar kat JKR Midvalley...pening kepala dia...mana takn yerrr, dah dok JB bertahun..rete pun banyak kat sini....hujung minggu ulang-alik, aku rasa x berbaloi dgn kenaikan gaji y dia terima..tapi itulah, aku setuju dgn Syuk ckp...xboleh blah langsung BPSM ni...org KL dia p tukarkana kat JKR Batu Pahat..org JB g JKR Midvalley...iniler..dia main2kan part ni...coz dulu sibuk minta balik JB kan time dok kat KL..huhuhu..tu yg dia sampai la ni buat penangguhan kat KL..tp diorgni pon satu hal, kita sendiri yg kena berusaha..mcm akulah dulu, sebelum posting...sanggup g dtg Kementerian walau jumpa org BPSM tu sampai 15minit semata2 nk ckp "saya nak minta jasa baik posting kat Jhr"...sblm ni call je kan..finally masa hari posting kat Dewan Tan Sri Mahfoz, aku dpt gak balik JB...tp tempat pulak x boleh blah...padan muka..hwahwa...

Ntah aku rasa, sbb yg membosankan gomen ni ada pengkhususan kerja setiap orang. Kami ada Fail Meja..seseorang tak boleh melangkaui tugas orang lain melainkan kebenaran dari  Ketua Jabatan....once bila dah expert (lah sgt)...dah jadi bosan. dah boleh agak mana yg perlu disiapkan dulu..mana yg kalau buat lambat pon takperr..dan lagi satu, kalau ada yg ckp gomen ni lembab buat kerja..sbb kita banyak sgt laluan2 yg perlu kita lalui sblm buat satu keputusan. Itu semua dah ada dalam Peraturan2 perkhidmatan Awam..sebab tulah kalau ada yg ckp, hai benda yg simple mcm tu pun tak boleh nak buat decision..hello, kitaorg ada peraturan..siapa yg layak utk buat keputusan...kitaorg ada beberapa lagi peringkat atasan yg perlu diorg punya tandatangan dan keputusan..mana boleh decide sesuka hati...ada jawatan tertentu yg layak buat keputusan ok...mmglah kdg2 aku amik contoh dulu2 time aku jaga projek kerja2 pembaikan, aku tahu aku boleh buat decision..tp aku kena bagitau J41 aku dulu utk some masaalah (x semualah, ada yg perlu kita decide tnpa kptsn org atas)...sebab,,krg apa2 hal di belakang hari...aku yg kena menjawab..aku tak mahulah Buku Hijau aku buruk (buku service yg akan dibawa kemana2 jabatan kita berkhidmat samapilah pencen)..glerrr apa, semua yg kitaorg buat, akan direkod yeee...atleast kalau dia yg buat keputusan..aku dah selamat..hahaha...sebab tu aku ingat lagi prinsip kerja time tuh, every patah perkataan sesiapa yg dianggap membuat keputusan, amik note dan siap tulis tarikh lagi, sebab anything happens ada prove...sebab SUB aku mmg gila teliti ok..remeh temeh pun dia nak amik tahu...aku ingat lagi aku takut gler time tu KSN akan call aku sendiri (since SUB aku time tu baik gler dgn KSN)..cuak ok!!benda-benda yg kita rasa remeh, tp besar pada seseorang..


ohhh..sebab itulah kdg2 idea tak boleh nak bergerak..ada idea, tapi stuck..kecuali kau tu berpangkat M41-JUSA aku rasa...pendapat kau mesti selalu digunapakai...hahaha...yg lain tu hanya watak2 tempelan sahaja...sebab tu aku rasa, pada sapa yg keje private ni lg untung kot..idea ko bercambah...kau multitasking...semua benda ko buat..dari kerja-kerja kerani sampailah kerja ko sendiri. Aku tgk kawan aku yg keje kat JKR erk, dia Technician, sampaikan photostat pun dia tak buat..aku pun pelik..tp betullah, tempat aku takder PAR atau PRA..apa guna gaji dia dibayar utk buat semua tu kan...hahahha.....ntah, aku pun dulu xd perasaan nk keje gomen nih..ni semua mak aku yg paksa terima..so start  dari situlah aku terjebak sampai skrg..dan skrg...aku rasa mcm x boleh keluar pulak..sbb, dah rasa best kan keje gomen..walau xdlah best sgt pun...cuma aku tahu, aku patut appriciate, ramai lagi org kat luar tu yg berlumba2 nak dapatkan keje gomen ni(base on org y melambak2 dtg interview kt depan opis aku)....tapi xperlah, atleast dlm adik-beradik aku wakil lah, atleast perbelanjaan hospital mak bapak aku FREE..

entah apasal ntah aku merepek banyak sgt nih...sebenonya aku rasa aku nk cuti jek..driving...alone pon takper.kena belajar ok, since xalam algi semua kekawan bujang aku akan menamatkan zaman bujang mereka!!!!!.hahaha...(dalam hati berkepul2 punya sedih ni)....
dalam kepala aku ni ada beberapa tempat;-




: Pangkor:

erm-erm...ni kat Lumut kan...aku tak teringin pon..tapi dah mak and atok aku sibuk ckp
jom gi sana..jom gi sana...iyole..since adik aku si zai dah keje kat Lumut..so..busy body pulak diorang nak datang cni..erm....tapi yg prob nyer aku ni..TIME..atok aku tak dak hal lah..coz dia mmg x kerja ..kecuali menoreh time dia boring...yg mak aku and adik aku, halimah ..kena tunggu cuti sekolah..kalau cuti sekolah pulak, tution lah..mak aku pulak kdg2 kursus lah, jaga sekolah lah.....kena plan awal2...yg lain2 aku xd hal...sbb dh keje...




:Cameron Highland:

ha. lepas pergi Pangkor singgah cni..sebab Am and Cik Noi ada kat sini..hwahwa..x boleh blah lah aku ni..dari start Cik Noi ada projek sampai skrg aku x jejak lagi..dah lama gila aku x g tempat nihhhh...




: Bukit TinggI:

Best jugak kan..lepas tu boleh g Genting Highland..sebab aku tak pernah g...asyik delay je...



 : Taman Negara:

ni plan sejak 2008..sejak amy belum nak jadi mak orang..ermm, kalau aku ni lelaki..xpayahlah aku tunggu2 org..dhalam aku g sendiri,....



: Universal Studio:

ermm...ni pun sama...semua dh ada ..tinggal nk g jek..tapi clash dgn date membanci time tu..hasiyy...bila nak g ni????


Semua tu tempat idaman. AKu memang nak bercuti..bercuti dlm kata lain...aku boleh relax...tp, komitmen study aku pulak wekend..nk dating pun xd masa ok...(ehhh, aku ada boiypren ke???)..hehehhe..shut up!! xperlah, aku nak jugak cari satu hari aku boleh pergi salah satu tempat ni..xkiralah alone pun xperrr....plg koman pun, aku dapat g Melaka...



3 comments:

zylang said...

makcik, sume tempat tuh aku dah g.. huhuh except taman negara. jom la, dah lame x buat aktiviti berkumpulan nih...

dari sudut Hati kecilku said...

hahaha..cameron aku dh g dahh..cuma nk g lagikkk....taman negara kena cukupkan corum....ajakler ng sekali...

zylang said...

die okey jer coz ari tuh mmg dah cadang nak g sane tp terpergi sabah plak. hehehe ko arrange bley x? aku x sempat la nak buat sume tuh.