Friday, August 6, 2010

Long Distance Relationship?


Bismillah....
Long distance relationship????
what kind of this entry??? well i just want to express what im feeling rite now..all this just krn topic Burn kat ERA..
he condem ppl yg make a long distance relationship..
so, apa kena mengena dgn aku???
ni cuma pendapat aku je..x semestinya sama dgn org lain....
even aku rasa i'm too involving in this case....(really kah???)...

memang betul pendapat tu..
long distance ni ada pro and kontra -nya..
even perhubungan jarak dekat pun ada juga -ve & +ve..
Bila baca2 kisah orang lain, dengar cerita org lain..
long distance relationship pun...ramai juga yg berjaya...
dan ada juga yg tak berjaya...
so how erk??

Ginilah je....
aku pun pernah melalui dua2 situasi ni....
for me..mmg ada kelainan...
tp memandangkan aku ni bkn peten yg suka sgt nk dating2 ni..
boleh tak kalau aku simpulkan yg....long distace ke..short distance ni..
sama je...
lain org lain cara..lain ceritanya...
but for me...sama jekkk...
sebab??? sebab aku ni peten yg x suka nk jumpa hari2...
mmg terasa RIMAS..tp bila dah jadi laki aku..oohhhh...
WAJIB hari2 jumpa ok....
dan yg lagi satu...pengalaman lepas...pentingkan komitmen dlm kerjaya..
so..sama jek....

Yang penting aku pegang 2 Prinsip ni dlm perhubungan jarak jauh...
KEPERCAYAAN dan KESABARAN...

kenapa kepercayaan???

ok fine...sama2 duduk jauh...masing2 jumpa org yang berlainan setiap hari..
masing2 ada kumpulan kawan yang sendiri...enviroment yg berbeza...
perasaan dan hati manusia ni sering berubah kan...
we can't predict the future...
Alhamdulillah setakat hari ni, walau aku kenal dgn ramai org...
aku dikurniakan perasaan yg tidak bercabang2...
sebab..dari awal zaman remaja..aku dah disiplinkan diri utk limitkan diri aku..
limitkan perasaan aku...i have to know who i am....
be frank...aku open pada kawan2 yg ada what we call scandal2 ni...
ye..selagi belum pasti yg ada relationship..kenalah memilih...
tapi..haruslah pandai jaga diri dan kawal..
utk aku...aku rasa...aku mmg x reti nak nak bahagikan perasaan aku ni...

oh..TIPULAH kalau aku katakan yg xd sekelumit pun perasaan curiga...
aku akan rasa pelik kalau aku xd feel tu..
pelik sebab am i in love with him???or???? kan....so..kena ada sikit..
tapi jangan melampau2....
sebab we have to build up kepercayaan pd pasangan...
bila x puas hati..let's discus...
but some how...jgn lah EGO sgt...just so and so...

KESABARAN????

ye...sebab kamu pun tak pasti situasi pasangan kita yg jarak jauh ni...
whether betul2 bz...pura2 bz...or what so ever...
kena sabar lah...
sometimes bila salah fhm..akan ada pihak yg suka mendiamkan diri..
mcm xd perasaan kan bila kita cuba pujuk etc etc...
so..mmg kena banyak sabar...
itu belum lagi kerenah2 yg x diduga...
then skrg kan dah canggih..ada FB lah bagai..blog lah kan...
kalau ternampak comment2 yg agak weird..(i know what i mean)...
jgn mengamuk x tentu pasal...sabar...
nak marah pun..marah dgn diri sendiri...
bila dh cool...baru tanya...tapi kena tgk keadaan juga...
mana tahu ty x kena tempat kan...

well, in my case...knowing someone...aku rasa make me lebih SABAR..
serius...i know my self how...
bila kenal dgn org yg sangat2 menguji kesabaran....ohhhh....
kena berlipat ganda KESABARAN tuhhh...
mungkin juga, disebabkan faktor usia??
muda2 darah cepat naik ..skrg dh makin berumur....
i thing YES...ramai kawan2 sebaya dgn aku mengeluarkan pendapat yg sama..

last..aku percaya pada perhubungan jarak jauh ni...
memang ada kesukaran..tapi we have to...
if tak percaya..dari awal2 kenal..jgn involve...
u have limit ur self and don't go further..
so..communication is too important...
now aku ajar myself utk communicate..even just a msg per day!!!!!
atleast ok.
yelah...if not....it will be nerd and lama2 gone by the air....nak gayut lama??? ohhhh..


entah erkk..aku rasa zaman mcm tu dah berlalu...
cukup2lah!!!...aku dahada exp gayut dari pukul 10mlm sampai 5/6 pagi...
bil melambung2 jejak RM 300.00..ngeh2....
g office ngantuk yg amat....
battery cahrge berkali2 sehari...
hahaha..at the end...zero....
so..just biasa2 je..tp ada value.....

one moment yg best bila in relationship mcm ni...
when u dapat luangkan masa bersama...
detik tu sngt berharga...
believe or not ...perasaan yg carca marba tu hilang....

bila tgk pengalaman org yg dah kahwin..tp masih PJJ..
aku rasa mcm ni jelah...
if ur partner tu nak curang...uol dekat2 pun boleh curang...
tuhan ni akan tunjukkan kecurangan pasangan dgn mcm2 cara...
so...mmg jarang yang terselamat......
dgn pengalaman kawan2 yg dah berkahwin waima still couple...
i learnt banyak benda....
jgn ingat bila dekat selamat
dan bila jauh....unsecure... (huhu..banyak cabaran sbnrnya)
so sabar & percaya kena lah ada...
bila dpt partner yg ala2 menconfuse kan diri pun...
kenalah sabar jugak....
aku ni dahlah suka f/up manjang...suka ty ulang2...
of course....nk tahu juga kan....
apapun..doa dan tawakal...

~end~

could i make i wish???
hope aku berjaya harunginya hingga ke garisan penamat...
AMIN...
even i know..im not the best...
i'm not the gorgeous...
i'm not the smart...
i'm not ur 1st choice..even maybe not the middle choice...
i do my best...
itu yg termampu aku lakukan....







No comments: