Friday, October 15, 2010

Antara angan-angan dan Impian



notes aka catitan kecil???
Aktiviti bila menjelang final exam.
mencatit nota-nota penting.
print out semua nota yang disimpan dalam email dan pc.
walau sebenarnya memang kurang produktive sebab tidak menyokong kempen
pemuliharaan alam sekitar..kertas..kertas..dan akhirnya dibuang..(ada value kalau jual).
Sememangnya aku tak faham melihat mereka yang study menggunakan laptop.
buka slide show dan study...bolehke masuk kepala??
boleh kot...situasi ni aku tengok pada student luar bila aku study kat PSZ.
tak fahamlah diorangni...buka slide show..scrol2..carit sikit2...scrol2 lagi..
ok fine..mungkin itu cara mereka (dan juga bukti yang aku tidak bijak macam mereka)..
the other side is, diorang bukan ambik course Engineering...
management ke..admin ke...tak pun education ke...
gila apa ko study scrol2  aja...mahu lingkup...
adik aku yang dapat dekan setiap sem pun tak study macam tu..
mungkin juga aku ni jumud kot...hoho..dah Environment aku ...
adik-adik aku ambik engineering...so agak MUSTAHIL kalau aku tengok
orang study hanya mengadap laptop....mustahil...(ke aku yang memang x bijak sungguh???)




bijak???
cakap pasal bijak...
makin lama aku ni study smart manjang...
sejujurnya aku sendiri sangat cuak..cuak yang amat..
aku pun tak tahu bila dah masuk tahun kedua..mata aku sangat mengantuk...
baru buka dua helai muka surat, tekan sikit-sikt calculator...mata aku dah berat gila..
syaitan durjana seronok main buianan kat kelopak mata aku ni..
buatlah air kopi pekat mana pun, aku tetap tidur jugak...terbaeeeek...
satu lagi choice, aku set alarm am pukul 4.00am untuk bangun study...
memang terbaikkkk, sebab pukul 4.00am memang jam bunyi..
aku tutup..sambung tidur semula..
kalau bangun mata terpisat-pisat..mengadap buku pun mengantuk...
seriusss aku memang cuak sangat...
bila tengok Aju sangat rajin, aku jadi seronok.
tapi determination aku kurang sampai...atleast adalah orang yang rajin dalam kelas aku..
sebab aku dah jadi pemalas...
tapi aku takut sangat..takut pointer aku jatuh...

pointer???
apa yang nak dihairankan dengan pointer jatuh pun kan..
itu kata orang yang tidak berapa nak bijak pandai.
entah, mula-mula aku study..memang aku tak harap sangat dapat dekan bagai..
yelah, UTM ok...ingat senang ke....senanglah kalau kita rajin + bijak.
lainlah politeknik dulu (ohhh...sapa kata senang???..)
tapi bila dah makin lama, aku jadi sangat teruja nak dapatkan yang terbaik
lebih-lebih lagi bila tahu Ervina dapat cgpa 4.0 sem lepas..
jeleous i ok...ditambah lagi dengan kata-kata semangat dan ayat-ayat dari Dr.Hisyam.
aku sedar, kata-kata Dr.Hisyam memang banyak yang betul.
Kalau sekadar belajar untuk dapatkan sijil semata, ilmu yang dipelajari tak akan sampai kemana.
Belajar biar faham, jangan meniru bila test..
aku pegang kata-kata ini "knowledge will pay you better"
mungkin juga kami ni semua dah ada kerjaya..
lebih-lebih lagi yang kerja goverment..
separuh dari kelas aku adalah pekerja kerajaan...dan sangat selesa dengan kerjaya sekarang....
cuma untuk mendapatkan position yang lebih bagus, kami menuntut ilmu..



: bangunan office ku disana itu :

selesa??
Selama ni yang aku tahu untuk dapatkan J41 walau kita dah service kena dapatkan pointer 3.0++
Tapi sekarang yang aku tahu, bila dah kerja dalam goverment kenaikan pangkat secara lantikan....
tak sama dengan kita apply baru...probabilty untuk dapat tu tinggi (bergantung pada keadaan semasa).
Jadi hati semakin selesa, tenang dan tak serabut sangat..
unless kau kena dapatkan SKT dari Ketua Jabatan 85 ke atas..
unless juga kalau kau nak keluar dari goverment. dan kerja dengan private...
kenalah jaga pointer kau kan...
aku rasa, aku setia kot dengan goverment...mustahil aku nak kembali kerja dgn private..
kecuali aku kerja sendiri...banyak benefit dalam goverment ni..
terutamanya Hospitalize...mak aku masuk ward, operation, treatment FREE..
aku pergi specialist govt. pun FREE.
ubat-ubat yang mahal pun aku dapat FOC..so apa nak lagi...
sebab itu aku rasa dalam keluarga salah seorang kena kerja kerajaan...
atleast mengurangkan beban dari segi keewangan untuk perubatan...
Nasiblah GL aku hanya laku untuk mak bapak, suami (belum ada) dan anak-anak(pun belum ada)..
kalau boleh, adik-beradik aku nak juga...confirm govt. bankrup mcm ni...hahaha
ye..aku akui ada pro and kontra dengan hospital swasta..
tapi pada aku sama sahaja....ubat yg sama, tp kau kena bayar atau nak yang free?
mungkin juga servis govt. tak cekap...mungkin dulu kot..
sekarang ni, pada aku sama sahaja...
so, tak mungkin aku akan lepaskan jawatan dalam govt.
ingat senang nak dapat??? 100 yang apply ..mungkin 2 yang dapat...




: kena suka walau tak suka  bila bekerja .ciptakan sifat itu :

kerja??
serius malas nak cerita..
sebab aku memang tak suka kerja kat office..
kalau boleh aku nak kerja luar..duduk office 2 jam..dan keluar..
mana nak dapat??hahahhahahha..
takpelah, aku anggap ini bahagian aku sekarang.
setiap yang terjadi pasti ada hikmah..
kena suka, kena sayang dan kena cinta...





: gambar curi oleh Amy..ketika keluar dgn Mr. Love:
miss u b...(terjiwang kejap)


cinta???
hmmm...i do ..i really in love...
ya kah?? yup....(statement gila mati dari manusia ini)...
cuma tak display kat facebook aja (gila apa nak display???)...
yang aku tahu, aku bina perasaan ini bukan sebulan dua...
berbulan-bulan...aku belajar untuk terima orang seadanya 'dia' (serius aku tak pernah buat sblm ni)..
aku belajar untk banyak bersabar (serius aku bkn penyabar sblm ni..silap sikit...hye hye bye bye)...
dan yang paling penting belajar untuk jadi orang yang IKHLAS...
tak guna menyanyangi orang tapi kau tak ikhlas kan...
sebab tu aku sangat sayangkan perasaan ini...sebab aku amil masa untuk bina...
ambil masa untuk kenal...
dan yang penting....aku tak pernah bawa mana-mana lelaki yang 'pernah kawan' dengan aku balik rumah..
kenalkan dengan family aku....oh tidak...sebab selagi aku tak yakin...i'm sorry..
kecuali hisyam, adik Kak Linda..itupun sebab dia dah OTW ke rumah aku.
nak tak nak aku kena ckp ok kot...walau akhirnya tak jadi pun...ohh...marah sungguh Kak Linda..
(refresh memory)...
masa aku kat KIK, akupun tak faham apasal diorg ni nak jadikan akuni adik ipar..menantu...
padahal bukan cantik mana pun aku...last-last aku yang kena "memilih sangat"..ohhhh
yang ini?? let time count...do not push it...
yang penting wana-warni inilah yang yang menjadikan aku sayang semua ini...
'ikhlaskah orang itu'? itu antara urusan dia dengan Allah...aku tak nak persoalkan..
walau...sebenarnya aku ni kdg2 minah KK...(buruk sangat perangai)...
nasiblah "orang itu" layan juga soalan aku yang sdg KK...
sebab itu aku sayang kamooo sangat ....(tiru ayat zam kat Ng)..he3.
aku cuma berdoa ada sinar untuk 'kita'...tidak terlalu mengharap (takut aku yang terluka).
cuma aku sentiasa berdoa...berusaha, berdoa dan bertawakal..
wah statement aku ni..kalau display kat notes FB mau ada yang gelak guling-guling
mau juga ada yang hampa...huhuhu..nasiblah ini blog yang jarang org singgah..i like...


~end~

No comments: