Wednesday, January 12, 2011

Day in Singapore

Finally. setelah diperam beberapa lama pasport ku (kasihan kan).
Dapat jua aku pergi ke seberang tambak (gila dh 5 tahun dok JB baru nak pergi).
Ini sebab planning dgn Zam nak pergi jalan² dgn dia kat sini.
Kebetulan 11hb. HOL bagi Negeri Johor.
So bolehlah berjalan² kat Kota Singa ni.

Serius kejap gila sampai Jurong.(around 20minit)
Dari CIQ 2nd Link ke CIQ Sgpore tak sampai 15minit.
cissst..kalau tau, dulu boleh selalu pergi sini. Since aku stay kat CIQ 2nd dulu..
haha, tulah. kalau benda bila dah dekat..depan mata...takdelah excited sgt nak pergi kan.

Lagipun, diorang semua dari sana datang sini shopping.
ni semua aku cite kalau datang dari Gelang Patah aka Nusajaya by bus.
Bus tu kaler kuning Causeway link, CW13. RM 4.00 je dari sini.
Tapi dari Jurong nak balik sini balik aku tak paham knp $4.00. kan ke beza..cehhh..
Balik sampai Imigresen Malaysia, ramai pulak org² imigresen yg ku kenali..citt..segan

cite pasal naik bus ni mmg hazab lah.
naik turun bas kat imigresen ..kejar² bus. himpit² (nasib aku dpt duduk).
serius dahlama gila aku tak naik bus kejar², himpit².
zaman² sekolah dulu lah selalu. so, is like...oooohhh..
tapi xpelah. something yg jarang buat..buat semula..
sampai Jurong naik MRT. 1st destinasi of course lah Bugis Street.

BTW aku boleh called it as 'jalan² tanpa haluan" with this makcik.
thanks lah bawa ku jalan². even xtau pon road². Just buat mcm tahu..
at last..we make it babe!! hahahaha...thanks so much babe!
serius x rasa mcm kat tempat org. sebab fikir, ooohh skrg pkl 4.00ptg.
ohhh, pukul 5.00 aku mesti sampai Gelang Patah. Lbh dkt dari KL. haha..




 serius shocked kejap. so many people lah..kebetulan Johor cuti. Ramai org amik peluang.
i upload this pict into FB. padan muke ko, ramai ckp ko kurus sangat².
Tak boleh blah dgn person² depan Zam dan blkg aku...negara korang tak ajar respect people ke?
please Q-up ok..org lain pun nak kejar masa jugak.


 nama jalan pelik². Tapi suka tengok. Tersusun dan sistematik.

Arab Street.
oh, selalu aku tgk kat Channel Suria je. Since semua TV sgpore blh dpt kt JB.
Diorang punya lokasi berlakon, program² raya ke bnyk kat sini.
cause kampung Gelam pun area² sini. Thanks lah pada Channel Singapore.
If tak, agak lambat sikit aku pick up jalan² kat sini..
Finally Mastura, Fauzy Laily and Suzairi ( Host for Suria Channel )..i dh sampai sini..;-p


Masjid Sultan


 Just Took a shoot.
Sempat masuk dalam. Solat². oh, jap. kalau kat Malaysia. Normally kalau yg tak pakai tudung or baju agak sexy (like my suit tu pun dh kira sexy, still sedar diri ye). Kat masjid² besar (yg pernah aku pergi lah)  like Putrajaya, Sultan Hj.Ahmad Shah Kuantan, Batu Pahat, Sultan Abu Bakar, Johor etc. We have to cover ourself dgn jubah dia. Tapi kat sini ada kat depan tu, still can go utk solat jugak. Still boleh consider. Tapi tak tahulah kalau wekend kan. cause kami dtg week days.


 Just try. $10.00 kan...lupe..hahaha


Gua capek dong..makan sattt...

 the beriyani. $7.50. serius tak sedap. Rasa nk terkeluar balik pon ada.
Salah satu sebab mungkin kitaorang dah lapar sangat. Then jalan kaki around this place.
so, selera tu ada terbantut. Lagi² aku terbayang² benda² y tak sepatutnya kat Bugis Street.



The Sail @Marina Bay
actually kitaorang nk pergi ke Merlion Park.
Sampai MRT Rafflies. Jalan² pusing² tgk signboard.
Lbh kurang mcm KLCC nak pergi Aquaria. Tapi lagi Huge.
serius bawah tanah ..naik turun tangga...ada mall lagi.
bnyk bangunan corparate kat dalam sini.


Almost The Sail punya wing² ni kitaorang jalan nak cari pintu ke Merlion Park.
Penat. Tapi, entah bila dapat rasa experience macam ni.
belum tentu lagi akan buat perkara serupa.


 NTUC over there. Baru Jumpa pintu ke Merlion Park. Tapi still kena jalan kaki lagi..


yeah..finally...but still have to walk...



Hotel ni sgt cantik dalaman dia. the smelling aroma jasmine, sgt kuat. decorate sgt cantik. gold-gold lagi.
for sure, money also gold-gold.


momen kat Merlion Park


under constrution lagi
so, diorg semua amik kat baby dia je..;-p






Dalam esplanade.
macam² benda dalam ni. bawah tanah pun ada mall. otw nak pergi MRT.
singapore ni pada mata aku (stlh puas pusing² dlm tunnel)..serius bnyk tunnel..then jumpa
mall, MRT etc..


Over there is Esplanade.
Nak naik MRT dari situ sebenarnya. Tapi.....trylah sekali naik dari situ...


 thanks teman ku jalan². Tak tahu bila lagi nak pergi sini. Tapi lepas ni aku pergi sendiri pun dah pandai. Tak rasa mcm nak pergi tempat orang pun. Cuma next mission lepas ni nak pergi Mustafa Centre utk cari perfume  (ni nk kena pergi dgn Debab n Mas) dan juga Universal Studio.



psst: thanks babe..bawa ku jalan². thanks Mr.Ng Mun Wai (salah erk aku spell)  cause give me lend ur Gf. As ur words " return her back". i return her back panctual. hope can jalan² lagi with you lepas ni..

2 comments:

zylang said...

Ng cakap x de hal lah hahaha
next time g sane aku nak bwk kete la
cian ko, s biase jenjalan kaki ni
short trip nih pun kire ok la
dpt gak melawat beberape tempat hahaha
tp next time aku suggest ko buat research dulu since da ade experience ni kan
aku mmg nak main redah jer
x de nak cr pa pe pon
neway having great time with u
finally, pasport muitu sudah 'bercop' hahaha

Dari sudut Hati kecilku said...

finally pasport ku bercop..
actually aku pernah planning bodo² dgn 'that guy'. aku ajak dia g Universal bln 12. But he reply " x confirm lg. tgk camner". see now, sedihlah bila thing happens..hahaha..what ever is, life must go on.
papepun, thanks bawaku jalan². xtau nk g lagi bile. g sorang² pon dh x takuit. aku biasaje jalan² kaki ni. cuma dhlama kan x jalan. asyik naik kete jek..what ever..tenksss