Friday, February 4, 2011

Banjir Melanda


pic ni dicurik dari FB cousin aku...
Bah kat Felda Palong Timur, Segamat


Rasanya semua tempat pun hujan sekarang.
tak lupa juga kat Johor ni.
sekarang memang hujan melata.
Alhamdulillah, peristiwa 2006 tidaklah berlaku kembali
di daerah Kota Tinggi.

Air naik tetap naik.
Tapi tidaklah seteruk tahun yang sudah.
Masa tu bandar Kota memang lumpuh.
Paras air je dah parat2 bumbung.
Nasib masa tu aku kena curfew kat Intan.
so xdlah merasa camna bahangnya kebanjiran.

sekarangni rata2 jalan kat Johor ni memang teruk.
lepas banjir je, for sure road pavement rosak.
jalan berlubang2 jgn cakaplah.
sangat banyak..
kesian pulak kat tayar kereta.
sudahlah baru kena cekik masa service haritu..

yang paling bz lepas banjir ni for sure lah JKR.
sapa yang keje unit jalan tu busylah korang erk.
konraktor pun masyuk jugak..
lagi2 ni awal tahun..
duit pun baru masuk..masyukkk..

tapi kalau tak banjir, jln berlubang apa cerr..
ada satu jln nk g office aku mmg lubang dah dalam gila..
kecik takpe..ni lebar dan besar..

setahu aku lah, itu kerja selia selenggara utk chek kerosakan jln
apa guna gomen appoint korang jaga and check kalau jln2 rosak..
aku rasa dah berbulan dah jalan tu berlubang..
setahu aku, korang malam2 OT kan ronda2 check jalan...
dah tu, knp jln tu still xd apa2 progress..
dahlah area tu quite berbahaya...

kalau pk2 semula...buat perabih duit gomen je ..
xdlah ni base on kwn2 aku yg keje kat situ..
bz bebeno OT malam ronda jln..
tapi tang tu jugak korg punya keje..

skrgni bila dah hujan lebat...for sure jln bnyk rosak
baru aku perasan korang psg papan tanda amaran kat area tu..
baru perasan nak baiki..
padahal office korang dekat je dgn area tuh..
ok lah fine, aku pk positive..
korang xd yg rumah area2 jalan ke tutttt..

papepun dari buat bangunan dgn jalan..
ramai kontraktor yang untung buat jalan..
papepun, jalan-jalan persekutuan dan perbandaran kat Johor ni..
memang saban tahun ada je upgrade..

dah banyak sgt flyover..
kwn2 aku yg keluar dr JB dtg semula JB pon pening...
cuma aku harap, one day JB ni ada LRT ke STAR ke..
jammed tahap gaban sekarang...
x boleh blah ok...

nak naik bus pun....hahahahaha..
itu last choice ok.....





No comments: