Thursday, March 3, 2011

~miserable life~

Selama 27 tahun stgh aku hidup ni, macam² perangai orang yg aku face...
Dari budak² baru nak rasa nikmat hidup sampailah ke orang tua .....
Carca marba bila mula² nak belajar face semua ni zmn mode² dulu...
aku tak mahu nak elebrate soal cinta, sebab buat masa ni hati aku sgt tegar....
Seriously, i lesson from my bad thing experience before...
But always aku berdoa, semoga hati aku terbuka sedikit demi sedikit..
Aku bukanlah muda lagi ......

then...macamana nak belajar face dgn suami org yg beriya² flirt ...
Macam mana  nak handle dgn semua situasi ni...
i just noticed satu jek, kesian bini kau...anak²..
Bila diri cuba memikat dgn wang ringgit, yg kau tak pernah
nak berikan pada keluarga sendiri....
please², i remind my self.....care ur dignity...
satu je pada aku, tepuk sebelah tangan tak akan berbunyi..
Jadi janganlah melayan sms/call...kalau berjumpa diluar, pastikan ada org lain bersama..
bukan setakat terhindar dari fitnah, tapi dari terjebak dari benda² yg kita sendiri tak jangka...

Then when ur BFF have problems with her ex or bf..
adakah kau akan ampu, bagi nasihat, provoke and etc.???
Aku ada pengalaman , when ex my  BFF try to closed with me..
tujuan dia bukan apa..still need attention dari ex gf dia.
DAN aku ni seorang yg berprinsip (bak kata Talib..hahaha)...aku tak akan ambik bekas/hak kwn sendiri.

aku tak tahu nak start dari mana..cuma aku rasa aku ni good listener.
kawan aku yg ada probs r/tangga pun cerita...walau aku tak tahu nak bagi nasihat macamana..
Paling² pun aku akan suruh berdoa dan banyakkan bersabar...
aku tahu perempuan ni kalau ada problems peribadi, dia tak boleh nak simpan sendiri..
perempuan akan cari jalan utk selesaikan masalah tu secepat yg mungkin berbanding lelaki..
Sebab aku tahu, pengalaman diorang ni akan aku  gunakan bila aku dah berumah tangga..
Serius aku tak fobia, cuma aku belajar sesuatu dalam hidup....

Kadang² kan bila time kemaruk bercinta ni, kita tak akan nampak sisi gelap partner kita..
Orang bagi nasihat macamana pun, kita akan deny..malas nak ambik port. yg penting hati suka...
aku tak cakap orang lain, but aku sendiri pun macam tu..
Kita dah nampak dan tahu sebenarnya, tapi kita buat-buat tak tahu dan tutup sebelah mata.
Sebab perasaan cinta ni kadang² mengaburi segala²nya.
Aku tak cakap orang lain, aku refer kat diri sendiri.

cuma, aku cuma agak terkilan bila kenal dengan Hamba Allah ni.
aku tak tahulah apa attention dia pada kawan aku sendiri...
aku admit, setiap orang ada kesilapan sendiri..cuma tak perlu nak menyebabkan hidup org lain
huru hara. Kita kena ingat, kita ada keturunan sendiri, saudara mara. mungkin satu hari nanti terkena pada diri sendiri. Tak perlulah nak nak pusing cerita untuk menghancurkan persahabatan yg telah aku bina sejak sekian lama. maaf, aku tak perlu nak ampu siapa². Kenapa pulak aku harus ketawakan sahabat sendiri?? perlukah?? dan tak perlulah cuba nak menasihatkan orang lain hal islamik, andai diri gagal untuk mendidik keturunan sendiri sebaik mungkin. Biasalah, bila 'true color' sendiri semakin tersingkap, diri akan berasa tak selamat. Perasan macam orang lain sibuk nak menjaja cerita dia. humm, actually ada aku kisah. akak depan rumah nak ajak mengumpat pun, aku rasa tak seronok. Nampak bayang je, aku cepat² masuk. Bukan tak mahu bersosial, tapi kalau lebih kepada bergosip yg ntahpape, aku tak suka.

buat sahabatku, tabahlah menghadapi semua yang mendatang. ur experience reminder myself not only u babe. do not truly BELIEVE dengan lelaki yang belum pasti jadi hak milik kita. we shared banyak benda. i don't have bad attention, jeleousy ke bila bagi pendapat. Kadang² kita nampak benda tu dari perspektif yg berbeza.  he is really ruined ur life babe. aku tak pernah bencikan dia macam gerak hati dia kononya tahu semua benda. dan aku tak pernah pun suruh kau bencikan dia.  Tak perlulah dia nak cakap aku benci sangat kat dia semata² aku Blocked dia dari FB. Tujuan aku blocked dia sebab aku dah tak mahu ambik tahu pasal life dia. Very annoying bila dia  tuduh aku tak pasal² dalam wall dia, sampai anak dia pun involved. Tak pasal² aku ikut stress. Sebab dia  pun selalu menyibuk kat post² aku. cuma 1 perkataan je dalam kepala aku sekarang " kenapa dia sangat berubah sekarang???" . so, be strong. aku tahu ni satu cabaran utk ko gapai kebahagiaan yg kau baru pegang sebelah tangan. Semua yang berlaku pasti ada hikmah.


actually aku tak tahu nak start dari mana entry ni. cuma aku rasa terkilan kenal dgn Hamba Allah ni. mudahan² bila aku di usia dia sekarang, aku tak menjadi sebegitu. Aku tak kisah kalau dia sengaja nak reka cerita memburukkan aku. Cuma yg aku kisahkan, gerak hati dia yg tak betul tu menyebabkan persahabatan yg aku bina lama ni musnah gara² lelaki tak bertamadun ni.  Patutnya bila makin berusia, kita makin ingat tuhan dan tak menyusahkan hidup orang lain. Dan tak perlulah nak ceritakan keburukkan ex-partner kita kepada org lain, sebab sah-sah akan nampak pihak mana yg betul. i'm not stupid.  apapun, segala masalah pasti ada penyelesaian kan.......

psst: aku tak benci dia..cuma aku terkilan kenapa dia jadi mcm tu ...

2 comments:

zylang said...

aku tahu, x pernah pun kita cakap kita benci die.
tp x tahu kenapa akal pemikiran die yg memikirkan macam tu..
my life still need to move in.
d best way is ignore him and try not to involve anything with him..
its really a good lesson for me.
lebih baik luaran kita nampak die jahat tp dalaman x sejahat yg kita sangka..
aku pun berharap die berubah..
dalam sekelip mata die sudah menjadi org lain.
x perlu untuk mencari salah orang jika diri sendiri tidak betul..
really, he annoyed me!

i have my own life...
everything about past, just forget it..

insyallah, kita terus bersahabat sebab mereka x kenal kita semacam mane kite saling mengenali..

Dari sudut Hati kecilku said...

takpelah.
aku anggap gini je, pengalaman sekarang dan orang lain..akan lebih mematang kan kita. Aku harap sangat dia cepat berubah, sebab dia bukan muda dan ada generasi .
takpe, kau akan ada hidup baru. just focus dgn apa yg kau planning k. hope everthing berlaku dgn sempurna. AMIN