Thursday, April 14, 2011

Rasa Halal Orient Vietnam


Mesti ramai yg terfikir kan..
Vietnam tu dahlah negara komunis yang majoritinya rakyat bukan Islam
dalam kepala mesti do terfikir..susah nak cari makanan HALAL kat situ
lepas tu mulalah pangkah Vietnam utk destinasi pelancongan luar negara

Sebenarnya assumption yg sgt cliche tu SILAP sangat²
kat sini aku nak share sikit tempat² makan HALAL yg korang boleh makan
ni base on exp aku masa pergi Saigon last week

mula² set dlm mind mesti aku x boleh blah nk makan food diorang
mmg siap² bawa bekal maggi bnyk²..kot kot kebuluq kat tempat orang
TAPI.....maggi tu x habis aku makan..sedekah je kat cleaner hotel tu
seriusss...sedap. Boleh makan dengan kenyang.
ingat balik Malaysia kurus..tapi hampehh, demuk gak.



SAIGON HALAL RESTAURANT


Restoran ni terletak di Bandar Ho Chi Minh .Daripada yang auku tahu, pemilik restorann ni
orang Malaysia. Masa aku datang pun, lagu² dalam restoran ni lagu melayu..dangdut lagi ko.

the best thing air dia dlm bekas hitam tu.
Namanya Vietnam tea. tapi serious rasa mcm air mata kucing...sedap gila..


Dan..dekorasi restoran ni serius cantik bangat.
kalau nak rasa ada klasss, dtglah restoran ni (wah,cm kaya lah sgt akuni)
serious harga dia reasonable. org tak kaya mcm aku pun boleh datang.
Then, toilet dia sangat cantik. duduk lama² dalam tu pun takpe.



  D 'NYONYA HALAL RESTAURANT

Restorab ni serve makanan ala baba nyonya.
memang serius sedap.

Pemilik restoran ni nama dia En.Jeffrey.
Restoran ni dekat je dgn masjid..selang satu blok.
Then lepas tu kalau rasa nak shopping kat Eurasian market, LV boutique, Gucci ke..dekat je



 VN HALAL RESTAURANT (AREA BEN THANT MARKET)


Restoran ni area Ben Thant Market.
Kebetulan hotel aku dekat je dengan tempat ni, so jalan kaki lah.
Lepas tu boleh shopping kat market, kalau rasa-rasa nak cari kain, baju etc.


Air sirap bandung cincau yang paling sedap pernah aku jumpa
tak caya, datang kedai ni order!!! x silap RM 5.00 duit kita


Coffe Vietnam
sanagt sedap..heaven gila minum coffe ni.
cara nak minum pun menarik tau...itu yang unik.
Alin ada beli. satu paket 6USD. siap cawan coffe tu lagi.


  KEDAI SAMSUDIN HALAL

food dishes
Restoran ni memang ramai sangat orang kita makan
Then, siap ada poster sebuah parti kat Malaysia ni.hehehe..


for further info just mail ;- kedai_shamsudin@yahoo.com


FRUITs

sama je mcm buahan tempatan kita
bezanya.....sebab rasa dia sedap sikit kot.
mcm buah mata kucing tu bukan awet mcm tempat kita ni.agak juice.


kalau nak tahu lagi boleh baca kat blog ni

takpun...

tontonlah
setiap hari RABU pukul 7.30mlm ok...





13 comments:

Puan Comei said...

baru balik vietnam jugak. restoran samsudin tu dah pegi. Vn tu dah pegi. roti canai mahallllllll tu. restoran melayu pun pegi jugak. stay kat tan hai long. dkt ngan ben than market. syiok borong kain

Dari sudut Hati kecilku said...

memang pun.mowtly kedai makan mmg mahal. one reason maybe sebab bila makanan kita dibawa ke luar, tu y jadi mcm tu. kalau kat tempat kita..dh dapat bnyk kan.yup exactly..memborong sangat best kat ben Thant Market

aZuMaya said...

salam...tqvm for vietnam..next year saya nak pie ho chi minh city...so dgn info ini bolehlah menolong saya...good info..

alfaizin said...

Salam akak,
dah sampai Ho Chi Minh ye?
sy mohon pertolongan..
sb sy pun akan ke sana akhir bulan 5 nnt..
mungkin akak blh bg suggestion/pandangan apa2..
kita org ade progrm di sana..
nnt maklumat details sy bgtau kemudian kenapa kami mau g sana..
kalau akak sudi tolong kami,
blh tolong emel kan sy..nt kita blh contact..
my emel..
muthzk@gmail.com

Dari sudut Hati kecilku said...

azumaya: wah, baguslah.lagipun skrg dh ramai org kita kat sana y pergi melancong. masa i pergi haritu pun, satu flight org kita je. jadi xdlah rasa awkward bila sampai kat sana. org malaysia je ramai.

alfaizin: ok..will email later

Anonymous said...

salam.. boley bg sy details tak about vietnam..means location hotel yg sesuai, transprt cm ner?? n kalo ley bg no phone die skali..hehehhe teringin nak pegi sane.. jd tgh kumpul info..

Dari sudut Hati kecilku said...

anymous

lokasi hotel yg sesuai kalau you nak shopping ke kan, ybetter u menginap kat sebuah hotel ni. betul2 depan bent thant market. tp i lupa nama hotel tu. dr segi penengangkutan pulak, xd masalah.byk cab. kalau uols dtg sana baru cr travel agent pun xd masalah. sbb org kita biasa buat mcm tu. cuba contact tourist guide ni. dia mmg ok sgt.


ms.Tea
Tel: +84989053463
email: maikhanh1011@yahoo.com.vn

Anonymous said...

perlukan advice sape yg dh pegi saigon..hotel area mna yg bnyk mkanan halal? area ben thanh market ok ke atau area masjid yg dekat district 1 jln dong dou..tgh survey cz insyaallah akan kesana nanti..

AL0nG said...

mmm...best baca entry awak..kalau tak keberatan nk minta permission u untuk share this entry kat site kami.
www.besthalaltravel.com
kami sedang mengumpul article/entry berkenaan dengan halal & travel...
hope u will response immediately...

AL0nG said...

i need ur permission to share this entry to our website for study purpose. We are ongoing collect entries and article about 'travel and halal'. Hope will get ur answer ASAP. tq in advance. we will ur originality

Dari sudut Hati kecilku said...

ALONG:

ok, takpe. saya izinkan. memang untuk dikongsikan untuk manfaat bersama.

aznie said...

Salam.nk tnya masuk vietnam kna apply visa gk ker pastu boleh bg bbrp suggestion x?
First senarai tmpt2 menarik yg perlu d kunjungi jika kita mlwat utk tmpoh 3h2m
Mna lbh jimat kita cari agent guard atau smpai sana cari taxi jer yg boleh bwk jer k mna kita nk g
Mna lbh baik kita amik full pkej hotel, meal, transport & tourist guard atau kita cari semuanya sendiri secara berasingan xperlu pakej.
Mna lbh d sarankn berbelanja guna USD atau VND?
Thnks very much ;-)

Dari sudut Hati kecilku said...



Aznie,

sorry sebab baru perasan komen awak ni.

1st: Tak payah pakai visa
2nd: tempat2 yang menarik tu, better refer beberapa entry sy ttg vietnam sblmni
3th: Tak payah guna agent.pengalaman saya sdr, better guna taxi je. kdg2 guna tourist guard ni menyusahkan.
Last: Guna USD. tapi untuk taxi, atau brg2 kecikecik y murah, better VND.