Wednesday, June 8, 2011

Apa Yang Menarik di Vietnam?

 Actually dah berkurun dah cerita ni
Tapi disebabkan malas betul nak abadikan dalam blog.
ku simpan sampai lunyai dalam thumdrive.

Ini adalah percutian masa bulan 4
semuanya mcm kelamkelibut.
akupun hantar permohonan nak keluar negara kt department aku last minit.
Nasib approved.

Aku pergi dengan staff JKR Seremban
Planning nya ramai, sebab booking tiket since last year.
aku kenal Alin je lah sebenonya.
Tapi bila dah g sama-sama, Abg nan n dak Wan dah jadi geng lah kan.

Kitaorang stay kat Ben Thant Hotel
sebab area tu best sikit nak g shopping
tak payah guna cab ke apa (mmg ada cab je pun kat sana)
Jalan kaki je dah sampai....


1. Bandaraya Ho Chi Minh

Antara tempat ekslusif kat bandar Ho Chi Minh
Actually bandar diorang dah pesat membangun
lebih kurang macam KL lah kalau kat Malaysia ni.
Bayangkan rumah  diorang mahal gila even mcm rumah kedai je kat sini.
Dan diorang kat sini agak educated.
Yang datang Malaysia tu mostly datang dari daerah yang miskin.
Vietnam kan dua kali ganda Malaysia!



Jalan-jalan bandar Ho chi Minh
kat sini, korang boleh tengok, ATM machine kat kedai2 kecik banyakkkkk
pastu, kete2 kecik tak mainlah..semua kete beso.



2. War Remnants Museum


Muzium Perang Vietnam
tempat ni sebenarnya mcm bias kat US.
Tapi betul apa, kesan Orange war tu sampai skrg ada ok kat sana.


3. Ben Thant Market

 

Kat sana lewat sejam dari Malaysia.
Boleh dikatakan memang tak lekat duduk kat hotel.
malam-malam shopping, round bandar, masaage lah bagai...
Balik hotel dah pagi.

Tips utk shopping kat Ben Than ni :

0. pastikan RM anda ditukar kepada Dong atau USD 
1. PASTIKAN round2 dulu..jgn main beli je. Sebab harga dari 1 kedai ke satu kedai tu tak sama
(kena pandai tawar2)
2. Tengok juga currency. Kadang2 mmg sng guna USD tapi bila convert ke Dong, ada barang y lebih murah guna Dong
3. jgn terpedaya dgn kata2 " tlglah, special offer utk 1st customer" (diorang kat sana pandai cakap Melayu sikit2 tau!!)..sebab itu ayat 'mengayat' je..(aku dh kena! sumpah taubat lps2 tu)
4.  tawar serendah2nya. CONFIRM kalau diorang xnk, korang nk blah je...jorang akan dpt harga tu!!
5. Pastu kalau g massage, beware lah sikit bg lelaki (if kuat iman lah kan)..sbb ada tawar extra service!! berpelohh muka dak wan n Abg Nan time tu..nasib aku pompuan!! wakakaka...

6. kalau nk shopping y branded item (ni selain kat ben Thant market)..boleh g Parkson dia. Mcm Nike, Adidas yg ori harga dia beza beratus jugaklah dari kat Malaysia.



4. My Tho Mekong Delta

ini adalah Mekong Delta
dalam boat ni kitaorang 4 org je conquer..
dapat minum fresh lagi kelapa..


stop by kat Thoi Son Island..
kat sini mcm perkampungan pelancongan
melawat honey bee farm..ohh, dpt minum free
Then kalau nk tapau madu dia (aku ada lagi) sebotol 3USD


coconut candy workshop

tempat ke 3 ni pulak;
enjoy their traditional folks songs at local people house
Then taste seasonal fruits

btw, lagu2 tradisional diorang ni mcm lagu local kita (cuma bahasa diorgla)
cth mcm lagu Rasa Sayang, Bertemu dan Berpisah, Kalau anda gembira tepuk Tangan etc



an Adventerous sampan ride in palm shading creeks will be the nest experience of the riverside region

 

5. China Town

kat tempat ni lebih kurang mcm pusat pemborong barang-barang!!

 
6.  Basiroh Textile

 

Hjh. Basiroh ni agak femes dikalangan org malysia
dia ni dulu qariah vietnam
kain-kain kat kedai dia memang banyak..ada je orang kita kat sini

kat sini (vietnam)  bukan mcm kat  gulatis, Jakel, euro moda etc
diorang kain dah siap potong-potong.
tu yang kalau nak beli banyak2 sama kaler macam payah sikit.
tapi reasonable la, 10USD rata-rata


6. Cu Chi Tunnel

tempat ni dulu digunakan sbg shulters guerrillas masa perang menentang Vietnam
Banyak lah dapat tengok kat sini..good experiences people!!



sungai mekong
kotor kan...jangan tak caya, kapal bawa barang lalu sini.

,
,
,
,
,
+
+


nak balik dah!!!
actually ni airport baru..dah mcm TBS pulak aku rasa.



Bila nak bercuti lagi ni??
hah, tak tahuuuuu...siapa nk bawa aku???
kalau aku plan, alamat bungkus lah kan..
Dak wan dah siap book tiket g Phuket bulan 11 ni.
Tapi Alin x g pulak, gilas aku nak pergi kan sorang...

but aku wish sangat dapat g Umrah...
banyak aku nak doa ni...(my wishlist)...


so sesiapa perlukan informasi utk melancong ke sini;

1. ASIA HOLIDAY TRAVEL CO.LTD
TEL: (+84)83428303 HOTLINE: 0903867774

2. Bui Do Mai Khanh (Ms. Tea)
TEL: (+84)989053463

3. En. Sahari Bin Din (indipendent Distributor)
019-9886644





10 comments:

awangsulungmerahmenyala said...

salam cik mieza,
saya akan ke HCMC pada 1st julai nanti,saya nak tahu lah klu nak ke sana sy nak tukar USD atau duit vietnam,konfius lah.
barang2 kat sana ok2 ke?cik mieza citer macm ringkas jer,cth mcm pakaian lelaki kasut lelaki?
pakaian perempuan dan kanak-kanak?
hotel yang terbaik utk menginap serta restoran halal yang ok atau gerai halal ke?
paling menarik sekali apa?

Caryne said...
This comment has been removed by the author.
Dari sudut Hati kecilku said...

caryne,
i just emailed ..plz check inbox.tq

Dari sudut Hati kecilku said...

awang sulung merah menyala:

1) better u tukar dua2..tp bykkan tukar USD. Dong pun u tukar jugak, tp jgn dlm value y banyak lah. sbb rata2 kat sana guna USD.

2) bab pakaian ke barang2 utk shopping. rasa xd masalah. bnyk kat Ben Thant market. u boleh dapat dgn harga y murah sgt kalau pandai tawar lagipun byk peniaga kita yg ambik borong kat sana.kat Eurisian market pun ok, tp xdlah sebesar kan Ben Thant mamarket.

3) makanan xd masalah. ada KEDAI halal kat sana. cuba check entry saya tajuknya 'RASA HALAL ORIENT VIETNAM" mcm Shamsudin Halal ke. kt area Bent Thant market tu ada 1, saigon halal klu x silap.

4)Hotel tu x kisahlah. sbb kita bukan boleh makan makanan diorg kan. sbb sah2 x halal. better kalau u nk shopping byk, Bent Thant Hotel dkt gila dgn Ben Thant Market. harga pun reasonable.

5) yg menarik, semuanya menarik kot. tapi yg best for sure masa pergi mekong river. also tgk sekeliling bandar dia.

Nani said...

Jom p vietnam..free at all..bulan 3 tahun depan..:))

Anonymous said...

nani : ada bt tour ke?

nurjaja said...

cik mieza leh emel x u g dgn travel agent mn...tq hehe

Dari sudut Hati kecilku said...

nurjaja->
vnasiaholiday@gmail.com;superstar23122000@yahoo.com

nama dia V.

Anonymous said...

Salam cik mieza, travel agent mana yang you guna?

Amsyahril Syahril said...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi kami di:

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Kami memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati di Indonesia. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour dan Bali Muslim Tour.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.