Monday, June 20, 2011

Baking Session

Apa yang terbaik untuk diri sendiri bila stress, depress ke??
Tak kisahlah tekanan dari segi apa pun kan..
Haritu aku hiking kan...
now ada hobi lagi satu..kembali lagi hobi tu


BAKING TIME!!!!

Selalu tengok-tengok je resepi..simpan
Haritu kerajinan aku datang..so haruslah buat
Baking-baking ni Insha Allah ..tengok je aku dah boleh buat
Tapi bab memasak yg pelik2...hehehe..angkat tangan.

So aku buatlah kek batik ni
seratus peratus ikut resepi kat kak sue
yeaaaa...jadi!!!
gumbira sebab dari sekolah rendah buat tak pernah jadi betul2
maybe sebab ikhlas kot buat...hahaha..*poyo*
eh betullah, ce kau masak tak ikhlas..gerenti x sedap!!




coklat ku terlebih-lebih

Potong tak cantik kak!!!



muka gembira...
sebab??
akukan suka buat je..tapi makan kureng lah sikit..
sebab aku rasa manis gila (1 tin susu) mana taknya..
So bila bawa pergi office..bawa pergi kelas...
budak kelas aku tu, bagi je apa..mmg laku!!
dasar memang kuat makan x kira dlm kelas, luar kelas!!
laku beb!!! haruslah suka....

Siap dapat tempahan lagi (cannot affort)...
Itu belum lagi dgn cup cake...ngeh ngeh..



Resepi kek Batik Milo
Bahan-bahan

* 200gm milo >boleh jer kalau nak lebihkan sedikit
* 250gm marjerin
* 2-3 sudu besar serbuk koko
* 1 tin kecil susu pekat manis atau 2/3 tin sederhana krimer pekat manis
* Biskut meri secukupnya


Cara-cara


1. Sediakan Loyang yg dialas plastik bersih(tujuannya supaya kek tidak melekat dan senang diangkat dr loyang tanpa mencacatkannya) Cairkan butter dalam kuali atas api yang kecil sekali...

2. Setelah cair masukkan susu,kacau menggunakan handwhisk..masukkan milo dan koko sedikit demi sedikit dan kacau lagi sehingga sebati


3. Gaul atau kacau lagi tanpa henti sehingga halus dan tidak berketul lagi....


4. Setelah pekat,boleh lah mula menyusun biskut marie di dalam loyang sehingga menutupi permukaan dasar dan ceduk adunan coklat kemudian ratakan


5. Susun lagi biskut marie dan lapiskan dengan adunan coklat.


6. Ulangi langkah 4 dan 5 sehingga adunan habis


7. Biarkan sejuk dan masukkan ke dalam peti sejuk semalaman.... potong dan siap untuk dihidangkan...

*ni semua aku ambik dari resepi kak sue


Balik ni nak try pulak resepi Puding Roti auntie Nanie Rostam....



 



No comments: