Monday, November 14, 2011

Memanah itu sunnah nabi

Melatih emosi dan fizikal untuk meletakkan target pada sasaran. Memanah sangat menitik beratkan body balancing. Maka jika pemanah emosinya tertekan, maka panahan amat mudah tersasar. Secara tidak langsung, sukan ini melatih manusia bertenang dan menstabilkan emosi.

Individu yang tidak tenang, gopoh, pemarah, kurang sabar atau kurang sihat mentalnya tidak akan menjadi pemanah yang baik.

Perbuatan melenturkan anak panah di busurnya, kemudian melepaskannya perlu satu kekuatan fizikal, sukan ini juga satu latihan holistik kepada diri seseorang dari segi fizikal dan mental.

Bersabda Rasulullah SAW, ” Kamu harus belajar memanah kerana memanah itu termasuk sebaik-baik permainanmu.” (Riwayat Bazzar, dan Thabarani dengan sanad yang baik)





sebelum memanah, haruslah mendegar instruction dari instructor yang pakar



peralatan memanah
semuanya haruslah lengkap



Papan sasaran
nampak macam mudah bukan




ini cara yang salah sebenarnya



silap-silap berkesan di tangan
sebab betul-betul sakit kalau cara tak betul







ini cara yang betul
sebenarnya memanah ni melatih untuk lebih fokus
kekuatan tangan tu penting
bagi orang yang tinggi, ia merupakan kelebihan 




my officemate, serina Kelantan


3 cara berdoa......


"Ajarkan putera-puteramu berenang dan memanah"; hadis riwayat Ath Thahawi



5 comments:

Artech said...
This comment has been removed by the author.
Artech said...

Assalamu'alaikum..
Saya ingin berkongsi mengenai memanah sunnah...
Saya ada join group memanah traditional/sunnah. Menggunakan panah traditional dan cara memanah yg berbeza dengan kedudukan yg lebih fleksibel; sambil berjalan, berlari dan menaiki kuda. Kaedah yg diajar adalah cara memanah sunnah, cara yg digunakan oleh para anbiya a.s dan sahabat r.a. Berbeza dengan panah moden yg diasaskan oleh orang Eropah. Untuk maklumat lanjut boleh lihat di pemanah.net, http://www.facebook.com/pages/Sunnah-Memanah/144079788974847, http://www.facebook.com/pages/LEAP-Programme/168463993239629.

Salam,
Alfi Rusydi
http://www.facebook.com/alfi.rusydi

Dari sudut Hati kecilku said...

Artech: thanks untuk info itu.Saya akan lawati website tersebut.memanah sunnah, jadi tak salah kan kita follow.banyak kelebihan malah dituntut.

wak gelas said...

wak doakan moga moga boleh masuk sukan sea bgitu.. eee wak dah datang nih nak komen komennn.....

Artech said...

sama2. Semoga dgn menanamkan niat kita memanah ikut sunnah..akan beroleh pahala selain ianya suatu riadah yg sihat. :-)