Tuesday, November 29, 2011

seketul hati..

"kun fayakun" --Allah berfirman, jadilah maka jadilah

Tadi aku punya perbualan yang panjang berjela dengan seorang rakan sewaktu belajar dahulu. Kami sharing bermacam-macam benda sebelum ni. Sampailah suatu ketika kami stop bercerita tentang perhubungan. Komunikasi kami berkisarkan hal cerita Fanthagiro dan benda-benda merepek yang berlaku sekarang. Walaupun kami jauh, dibataskan oleh negeri yang berbeza...kami terasa dekat.

Bila aku sms ucapan maal hijrah dia berkongsi rasa debar nya bila dipinang oleh lelaki yang baru dikenalinya malam itu di rumah keluarganya. Quite shocked, tapi rasa gembira buatnya.Dia berkongsi rasa yang lelaki itu sangat ikhlas menerimanya sebagai isteri dan menerima kisah silamnya. Lelaki itu bukanlah sangat disayangi seperti mana lelaki yang pernah hadir dalam hidupnya. Tetapi dia percaya yang lelaki itu mampu membimbingnya sebagai isteri yang solehah sebagaimana Khadijah dan Rasulullah S.A.W. Perasaan sayang itu mampu dipupuk akhirnya. Itu kata kawan aku. I'm really touching babe!

we tears together. You girls if tak pernah going through with 'terluka' memang tak akan faham. How many you fail then you cuba untuk build up your momentum untuk dapatkan balik semangat untuk teruskan hidup. Itu bukanlah sesenang yang digambarkan. You smile, you laughing like the happier person but inside u sad.

Sometimes kita kena terima kenyataan dan redha pada satu perhubungan yang tak akan ada kesudahannya. Until when nak buat dosa? sampai bila nak tergantung? Most of us nak kan kesudahan tu dengan ikatan perkahwinan. Tapi tak ramai yang berani nak ambik langkah itu disebabkan oleh in the middle uncertainty. Lebih-lebih lagi sweet talker or comitment person, jangan haraplah dia nak kotakan janji-janji dia nak ambik you as his wife. just a dream girl's! itu semua untuk kepentingan diri dia.

my friend menzahirkan kesyukuran atas apa yang dia rasa sekarang. Ingat lagi kata-kata dia mempersoalkan, kenapa Allah tarik orang yang pernah dia sayang. But now Allah tunjukkan kasih sayang dengan pemberian yang dia rasa sangat menyebabkan dia bersyukur dan mencari redha Allah. I know macamana her past life. Alhamdulillah Allah sayang dia dan temukan dia dengan orang yang mampu membimbingnya ke jalan Allah. Alhamdulillah, i'm really happy for you! semoga ikatan yang dibina membawa keberkatan.

Me just going through with my life. ada sesuatu azam yang tersimpul sempena maal hijrah. Insha Allah mudahan-mudahan Allah tu bukakan hati aku seluas-luasnya. Walaupun perangai aku agak menjengkelkan, namun masih ada yang mampu bersabar. Aku sengaja membina kejengkelan. Jika you tak berada di tempat aku, you tak tahu how i'm feeling people. Doa adalah senjata yang amat mustajab jika diucapkan dengan ikhlas. Aku gembira melihat orang-orang disekeliling bahagia dan gembira.

Tulisan ku mungkin agak ber emosi. Really sorry if sesiapa yang terbaca dan minght be offend you. Tak bermaksud untuk itu. Just lahir dari hati. lalalala...:-)


Jika kamu telah bertemu dengan seorang insan.Yang kamu pasti membawa kebaikan kepada dirimu.Menyayangimu. Mengasihimu.Mengapa kamu berlengah dan cuba membandingkannya dengan yang lain.Terlalu mengejar kesempurnaan.Kelak, kamu akan kehilangannya apabila dia menjadi milik orang lain.Kamu juga yang akan menyesal





3 comments:

Anonymous said...

lalala....
Find that a men love you most not you love him most...
Hope that you open your heart with redha....then you can love him most.
Sememangnya ku tahu hati mu keras... tp sebagaimana keras pun batu akhirnya akan lekuk disbbkan oleh titikan air....

Anonymous said...

lalala....
Find that a men love you most not you love him most...
Hope that you open your heart with redha....then you can love him most.
Sememangnya ku tahu hati mu keras... tp sebagaimana keras pun batu akhirnya akan lekuk disbbkan oleh titikan air....

Dari sudut Hati kecilku said...

anymous-> haihhh..rasanya mcm kenal awk ni sipa.btw, i know have some kind man out there. like i said, i'm just praying kan.btw nice advice.take note.:-)