Monday, December 12, 2011

a journey to be..


Sepanjang aku belajar dan bekerja, belum pernah lagi aku rasa stress yang super hebat. I do, pura-pura chill up sebab tak mahu tertekan dengan bebanan. Semester ni aku dah masuk subject core untuk civil engineering. Memang agak mudah, sebab kita dah belajar yang super susah macam math engineering, DE, statistic etc masa awal-awal semester. 

Tapi, bila dah masuk core civil kena skip minded yang kerja semua senang dan melepaskan batuk di tangga. Alam untuk design project sudah bermula. Kemudian assignment bukanlah yang biasa-biasa, lecturer harapkan yang the best. Oh, project tu bukan design model ke apa. Sebab aku bukan ambik architecture. Semester ni sahaja ada 2 projek design. Dan yang paling teruk sebab aku ingatkan we need design bridge start from foundation etc. Tapi bila 3 hari lagi nak presentation, baru sedar yang kita cuma kena design shallow foundation dan kalau fail, design guna piling. How to make it? kenalah buat calculation. 

Alah, mesti kalau orang yang memang sah engineer, atau yang memang dah lepas cakap senang, celah gigi kan. Boleh tak aku nak cakap, ada one time tu memang dah stuck sangat. We decided minta tolong consultant kat satu company ni. Tau tak untuk projek bodoh-bodoh ni je dia nak charge 13k! gila apa. Alasan sebab dia guna software, tak pandai guna manual. So, something yang aku belajar, rupanya kita ni tak sedar yang kita ni ada ilmu dan boleh kita gunapakai untuk generate income. See, untuk design foundation yang hanya perlukan 2 boreholes sahaja dah 13k! so, student utm yang masih belajar (especially full time), let making money. Diorang ni bukan tahu sangat pun. Korang lagi terer sebenarnya, no software tapi boleh design!

Masing-masing shared masa tidur tak cukup. Dalam tidur pun masih boleh mimpi yang kerja tak siap. Tapi aku memang salute sangat pada kawan-kawan yang ada family. How they  manage their time wisely. Akupun yang bujang kadang-kadang tak ter-handle. Sukalah tengok wife/husband give supporting to them. Kadang-kadang kita shared kita punya stress bukanlah untuk minta jalan penyelesaian. Cuma untuk melepaskan apa yang terbuku. That it! Tapi ada juga orang yang tak faham. Diorang ingat kita ni menambah lagi beban kat kepala diorang. erk, tak minta pun jalan penyelesaian. Cuma nak release sahaja!

First thing kat dalam kepala bila rasa nak menangis sebab rasa terbeban adalah call mak. Sebab aku rasa mak adalah orang yang paling ikhlas mendengar berbanding orang lain. Tempat luahan perasaan wlaupun aku tahu dia pun tak ada jalan penyelesaian. Heh, bukan dia belajar pun kan. Sometimes bila orang down kan, aku anggap ini cabaran. Dalam kepala aku ni, tak ada istilah nak stop belajar atau nak drop paper!! we're closer to edge. Sikit je lagi. Tak kan nak putus asa. Biasalah, kita nak capai sesuatu kalau tak ada cabaran, memang tak akan ada kepuasan. 

Sebab tu rasa salute sangat dengan orang yang ambik master dan PHD. Lagi banyak benda yang diorang korbankan. Bersyukur sangat dapat bos yang memahami. Even kadang-kadang aku terbawa-bawa sampai office kerja sekolah. kadang-kadang kerja yang dia bagi, aku buat sambil lewa. Officemate semualah yang membantu. Even kalau tak boleh nak attend meeting yang berlambak, aku gunakan je alasan ni. Rasa tak boleh handle sangat sebab dengan workload assignment , apply je cuti. Kebetulan cuti memang banyak (banyaklah sangat). Cukuplah kan untuk carry  forward dan simpan dalam CGR sikit. Oh yeah, tahun depan dah start buat pra thesis! See busy ke tidak...;-p






Malam ke berapa tak ingat
tempat port adalah di FKA reading station



capture for release stress 




the motto FKA
always ahead..ermm, let me guesss??




our team member
how the stress in the making to design foundation we shared!
thanks kakak, cause banyak membantu...






masa malam ni half kelas datang untuk discussion
so, azlan kerja dekat Lab Geo offered 1 bilik untuk kitaorang discussion.
ada kredit lah kan sebab student kerja dalam tempat ni.



Habis satu part. starting from today, aku kena design untuk structure pulak. Ini personal!  Dalam masa yang sama, kena mengadap assignment Double Track untuk subject Constrution Technology. Luckly subject tu by group dan one of team member kerja dengan KTM. Tapi sambil-sambil tu mengadap lagi untuk report survey kat site untuk Dr.Khairulzan. Caiyok caiyok!


P/s: dah hujung tahun. Kena tengok semula KPI aku menepati sasaran dalam SKT. Kena teliti juga skim SPBA yang baru dikeluarkan. macam best je.






4 comments:

Anonymous said...

kuatkan semangat n byk brsabar. jgn lupe berdoa selalu supaya Allah mempermudahkan dan memberi petunjuk.

Selamat Maju Jaya

Dari sudut Hati kecilku said...

thanks anymous. i thing i know who u re. You dh already Snr.Engineer...mesti kacang kan

Anonymous said...

tak lah same gak mcm u. step by step until succeed. walau dimane pun kita berada, walau setinggi mane pon jawatan kite kena ingat org bawahan kite. Tanpe mereka sape lah kite..

Tak semuanye kacang bile lupe kena tanye gak org bawah or big bos

NasRah M. aZmI said...

OMg!! tough giler...