Tuesday, February 28, 2012

Next Masterchef Malaysia

Awesome!

i'm fasting today (monday). Then tengok makanan kat blog-blog rasa semuanya sedap. Red Valvet tu pun macam sedap. Tapi macam leceh lah nak buat kan sebab masa. Hanya terasa nak makan puding roti! 

Balik rumah dah pukul 6pm. Pung pang pung pang, sempat masak semua menu. Tempe goreng dan kangkung je pun. Sambil-sambil tu puku-pukul lah telur semua tu. Buat dalam satu masa ok.Asalkan pandai bajet mana nak buat dulu, mana yang buat kemudian. ---> Hasil selalu tengok Master Chef Malaysia.




Gebu 
Jangan tertipu..sebab bila dah sejuk dia turun!
deng...




my presentation tak berapa umphh..
vanilla ice-cream pun dah nak cair.
Try banyak-banyak kali sampai boleh masuk Master Chef Malaysia season 2;-p
senang je puding ni. Budak darjah 6 pun pandai buat kalau bagi instruction


Puding Roti

7 keping roti (buang tepi)
3 sudu butter (agak-agak je)
650ml susu segar
3 biji telur
30gm gula
30gm kismis
1 sudu esen vanila

cara-cara

Panaskan dulu oven lbh kurang 10 minit pd suhu 170C
then bolehlah pukul telur dengan gula sampai kembang
masukkan susu dalam bekas ni dan gaul sampai rata
masukkan esen vanila

Dalam loyang lain
potong roti jadi dua
letakkan butter pd sblh sahaja permukaan roti
susun cantik-cantik dalam loyang
Dah settle taburkan kismis

Lepas tu baru curahkan campuran (a) dalam loyang
tunggu roti tu lembik sikit 
baru masukkan dalam oven antara 30-35 minit

Kuah tu boleh guna sos coklat/ais krim vanilla/castard 



P/S; Yes...nak challenge Nik Mikael. Bukan Izani ye.:-p







No comments: