Wednesday, July 11, 2012

Lab week




again...sharing cerita as student (mata ke atas tangan kat bahu).

Alhamdulillah, akhirnya semua report dah submit. Hantar berfasa, almaklumlah 17 report kena buat by handwriting dan personal! so, 3 subjek punya report hantar Jumaat (due). Lagi satu subject minta excuse hari ini. lega siott. dah malas nak fikir lagi. Kalau tidak, dalam tidur pun boleh mimpi. Penat menulis jangan cakaplah kan. Rasa nak menangis siapkan report. "kenapa panjang sangat? why kena tulis tangan?" ayat tak boleh blah dalam kepala.

Lab 2 ni cumalah Hydraulic, Structure, Highway & Traffic dan Concrete. Actually dah pernah buat semua test tu masa zaman Diploma. tapi dah berkurun lah kan. Kalau dalam satu subject tu ada 6 test, pheww lah nak menyiapkan report. Balik rumah konon nak buat, buat separuh dah penat sebab siang dari pagi sampai petang. Bila tinggal dua hari je nak submit baru terkocoh nak siapkan semua 17 report! 

Mulanya aku ingat " takpe ..okay kot". memang senior dah pesan, balik je lab malam memang memang kena siapkan report. Kalau tak, memang haru. Tapinya bila siang dah rushing buat lab sampai petang, malam baru separuh je tulis dah rasa penat gila, so marilah tidur. Nasiblah hari Rabu group aku settle semua test. Boleh spend 2 hari siapkan report. Tapi memandangkan macam tak boleh nak siapkan semua report on time, kitaorang decided stay up je kat library 24hr faculty. memang tak tidur satu malam okay nak menyiapkan report. Akuni kalau balik rumah dah nampak tilam dan bantal, dah ada chemistry kan. cepatlah menarik-narik aku untuk tidur.

then hari sabtu, ahad dah start kelas untuk short sem. Penat tak boleh cakap lah. Ni baru Lab, nanti time PSM aku tak tahulah macamana. Tapi tabik spring pada kakak-kakak dan abang-abang yang berkomitmen. sanggup stay up sama-sama. That why lah aku rasa, aku tak boleh kahwin lagi tahun ni. Sangat-sangat busy. (ni alasan yg selalu aku bagi kat mak aku dan orang-orang. Tapi memang betul wey).







Suka dengan bangunan baru FKA. Sebab semua makmal dalam satu building. Bukak pintu je dah makmal lain. Dah macam hospital.Tak adalah penat sangat. Air-cond lagi. Kitaorang yang rasmikan dulu lab ni.




the cool person is Dayah..




highway lab



sampai malam menyiapkan report.
Baru nak makan...



This week senior-senior buat Lab 3. Rasa macam nak minta je lab sheet. So nanti time aku pulak, dah siap-siap aku tulis procedure, objective semua tu lah sebelum lab week. Bab data analysis tak adalah nak memangis sangat menulis. Tapi bab-bab depan tu. Rasa nak menangis tulis. Nasib Allah bagi aku tangan yang sihat.

Result pun dah keluar. Alhamdulillah  ada peningkatan. Walaupun ada subject yang aku frust sikit. Sebab lecturer itu sangat lah friendly. So, expectation tu sangatlah tinggi. Tapi bila tengok sturucture ku dapat A, haruslah syukur. subject favorite (tetibe rasa nak buat PSM structure, tak boleh blah). lepas tu rasa tak nak buat traffic, sebab lecturer idaman tu sangat lah clumsy (base on gosip-gosip lecturer). Gila ah nanti aku terkontang-kanting kan. So, kena fikir dah ni.....

Now dah boleh focus pada kerja lah. kesian officemate aku sebab aku jadi perengus pulak kan. 




No comments: