Thursday, August 9, 2012

Facebook



been discuss about this dengan beberapa kawan. Pro and contra guna Facebook. Even masa speech haritu pun  ada kawan yang buat tajuk public speaking tajuk ni. Malah, she/he memang tak ada akaun dengan FB. Salute! How she/he can survive without FB nowdays kan. Macam ortodoks, tapi aku rasa ada relevannya.

Personally aku dah akaun FB since 2008. Masa tu tak ramai pun yang guna. Firts kawan aku yang guna Linda and Nagen. Kemudian aku just add artis-artis (masa tu diorang yang popularkan). Then paksa Zam buat account, so ada geng. Bila dah pertengahan 2009 barulah ramai kawan-kawan yang ada FB sampailah sekarang.

Sebenarnya dah lama dah aku fikir nak close je account FB aku. Dulu aku pernah deactivate kejap atas sebab-sebab tertentu. Now rasa nak close, sebab maybe aku dah rasa lama sangat guna. Plus aku dah tak selalu pun guna FB. Just gitu-gitu je. Gambar-gambar lama pun aku dah private. Status pun tak bongok-bongok macam dulu. See perubahan ketara gila. Perubahan umur i guess.

So, bila ada kawan-kawan aku yang still update status memaki, meluahkan perasaan aku dah rasa "eeee, apasal dia ni". Then akan ada orang yang what apps sesama sendiri " wei, ko tengok tak status tutttt? apasal dia macam tu?'...Kan. Please move lah. Kita dah besar kot. Dewasa lagi. Bagi peluang je kat adik-adik yang baru nak up ni update status ntah pape (ayat aku tak boleh blah). Please, ayat kita mengambarkan siapa kita sebenarnya. (akupun selalu tweet bongok-bongok gak kat Twitter, tapi aku rasa comfort dengan Twitter). Hahaha.

Entah tapi the other side aku rasa, aku masih memerlukan sebab aku nak tahu perkembangan /info classmate (referring to study). Tapi other side pulak aku rasa,  even without FB pun aku boleh tahu perkembangan semua kawan-kawan. Even tak ada FB pun, tak kan nombor phone tak dak kan (akukan penolong kelas, hahahahaha). Email pun ada. Sekarang ni dah banyak cara untuk berhubung, bukan dari FB je kan kan..Nak jimat, whatApps ada Viber pun ada. banyak keleibahan guna application ni. Paling utama, boleh snap gambar jawapan time Test pastu sharing.(Tips tak payah ikut dari aku).

Plus, aku rasa aku tak perlu kawan-kawan yang ramai dalam list sampai akaun Full atau follower yang ramai (padahal aku tak kenal pun sapa pun mereka). Aku tak perlukan populariti semua tu. Now aku lebih appreciate orang yang kenal dan rapat. Just imagine lah, kadang-kadang orang tu add kita just the sake of stalker! annoying gila....

That why aku tak punya ramai follower kat Twitter. Freedom gila guna Twitter okay.Tapi apa yang aku pelik, aku dah private pun macamana orang boleh add to list her/his profile (so boleh baca update tweet kita). Nasib ada pakar penyelesai masalah. Akukan gelabah kejap. Tak suka. Now Instagram pulak. Aku suka guna kot. Lagipun tak ramai yang guna lagi. Tapi sikit hari lagi aku nak private. Tak suka lah stalker ni. Aku ni bukanlah glamer (memang taklah). Susah nak cakap. Cuma aku memang tak suka.

so, memang aku ni memang unpredictable. Kalau rasa tak selesa, aku memang tak suka.

Tengoklah. Biarkan je FB profile tu macam tu ja ka sampai habis belajar or deactivate or close account terus.


p/s: Haritu masa Public Speaking , tajuk aku adalah "the benefit of using Twitter". Dalam satu DK tu rupanya, tak ada orang pun yang guna Twitter rupanya. See, that why aku suka Twitter. hahahahaha. 




No comments: