Monday, March 4, 2013

Oh My PSM journey #Part1


Aku punya 10 bulan lagi untuk menyiapkan PSM ku. So aku kira (a bit bajet poyo) untuk menulis perjalanan  untuk complete kan PSM ni. From my previous entry, aku dah cakap aku buat Structure/Material as my PSM. Dah 3 minggu start.

Luckly our group ada 5 orang student PSM under PHD stundent (actually guna satu nama lecturer). Scope PHD kan sangat besar. Our scope dah kecil-kecilkan. Firstly aku agak paranoid dengan pengalaman lepas. So, bila aku under phd yang di supervise juga by  kawan aku masa Diploma aku rasa takut. Because she is really perfectionist. Tapi bila aku kenal dia yang sekarang (maybe sebab dengan perubahan status sebagai seorang ibu) dia tak macam dulu. Sangat-sangat membantu. Husband dia pun lecturer kat UTM juga sangat-sangat dan tersangat membantu untuk memberikan info dan pelbagai manual. Seriously my previous experiences tu dah tak logik untuk diaplikasikan pada masa ini. Poyo kan.

Last week dah start buat Lab. One of benefit buat lab adalah data senang nak dapat (playsafe). Sebab one of criteria PSM tu 'lepas' bila data-data tu complete. Kalau setakat literature review dan methodology power gila, tapi data collection tak ada memang lah mencari nahas untuk PSM anda gagal dan terpaksa extend semester. Disadvantages pula, of course terpaksa cari masa buat lab. Luckly aku kat JB je. Cer bayangkan kalau aku kat KL ke kat Sabah ke, nak pergi lab punyalah costing. For time being, aku dan team mate cuma mebayangkan just suffer untuk 5 bulan sampai Julai ni buat lab (untuk pre-PSM). Then final semester (before viva) just bersenang lenang menaip je dan satu lagu paper elektif.  Masa tu dah boleh berlagak dengan group PSM yang lain sebab diorang baru nak cari data collection pulak. Hope everything going smooth as well as we planed.

Oleh kerana tajuk aku adalah Polymer Concrete dan dikecilkan scope aku punya in term of temperature aku punya lab ada kena mengena dengan Mas sebab dia buat in term of shrinkage. Kitaorang punya lab kena buat sekali. Aku tak dapat bayangkan every 6 hour kena dapatkan bacaan dalam mesin. Bila malam camna erk? Tapi dah bincang dengan Mas. Kitaorang ada planning. Kalau malam tu aku macam scary the movie sikit. Lagi-lagi Mas tengah early preggy sekarang ni. So kesian lah dengan dia. Tapi aku dah cakap awal-awal (almaklumlah semangat setiakawan). "Tak apa, kalau kerja berat-berat and mana yang aku boleh buat sorang aku buat". kesian lah kat dia. Aku ni cepat prihatin dengan orang yang ada komitmen (poyo). Just imagine lah kalau diri sendiri kat tempat orang tu, dengan nak tunggu dapat baby tu lama. So, haruslah memahami. Semoga Allah tu bagi aku kesihatan, kekuatan dan keberanian. Apasal keberanian? of course lah. Cer tetibe nak kena ambik bacaan malam-malam buta. 

Last week buat preparation material. Lepas ni dah tak perlu nak bersolek bagai masuk lab. Takpe selekeh macam indon je pun tak apa. Sebab diorang yang lain (PHD and master student dalam lab) tu pun lebih kurang sama je. Tapikan ada perbezaan dengan local student and foreigner. Aku tak tahulah tempat lain, sebab masa zaman aku belajar zaman diploma sampai sekarang local student diajar kalau masuk lab kena pakai kasut proper contohnya sport shoes, pakai seluar and pakai baju lab (apantah nama saintifik dia, tiba-tiba lupa). Tapi kalau foreigner tau tak macamana style diorang. Kalau yang lelaki tu pakai jubah (yang sampai lutut bawah sikit), kemeja, slack and kasut cantik. Kalau yang perempuan tu (ni yang alim sikitlah) pakai jubah. Macam tak sesuai untuk buat kerja-kerja makmal yang kena bancuh concrete, potong besi etc. Tapi ikut negara juga lah. Ada je yang perempuan-perempuan arab tu pakai T and jeans masuk lab.

Bila sieve POFA 'Palm Oil Fuel Ash' (one of material dalam polymer concrete) kerjanya sangat renyah walau senang. Duduk tempat aircond. Tapiiiiii habuk-habuk tu masuk dalam hidung, kulit  (walau dah pakai mask). Sebab partikel pofa tu sangat halus. Muka memang hitam dah termasuk tangan. Masa buat tu memang lantaklah hitam ke apa.Tapi bila nak cuci tangan dan muka, rasa macam "tak nakkk sieve pofa! sayang muka aku..". Terus rasa nak prepare aggregate and sand masuk dalam guni. Tapi En.Tuah cakap 
" , kau tahu tak. Berat lah nak sodok pasir dengan aggreagate tu. Kat tengah-tengah panas lagi. tak apa biar saya buat". Lepas ni kena mengadap lagi 3 guni POFA untuk di sieve.

Actually aku salute sangat dengan En.Tuah ni. Because macamana dia handle family dia. Dengan kerja, study, wife yang sakit dan anak-anak. Seriously aku rasa macamanalah dia well manage untuk semua ni. Kalau bab belajar, dia memang perform. Lebih perform dari kawan-kawan lelaki aku yang bujang. Tak pernah ponteng kelas dan tak ada paper yang sangkut pun. Dia pernah cakap " Apalah diorang ni (refer kawan-kawan lelaki bujang aku), belajar main-main. Kan semua duit tu" . So bagi orang bujang macam aku ni, segala masalah tu bukan halangan. Yang penting semangat kena kuat.





This is POFA



end #myPSMpart1
Ini namanya POFA

No comments: