Monday, March 18, 2013

Oh My PSM journey #Part2



Bismillahirahmanirahim....

Now dah middle March. So ada balance berapa bulan lagi nak tamat semester ni. Sekarang dah start (mean NOW!!) dah kena buat kerja laju-laju. Kena cepat pick up and no more berangan time dan tidur-tiduran. Azam tu memamng menggunung, tapi takutnya bila bab perlaksanaan dia akan jadi sendu ikut arus mood yang kadang-kadang ada turun naik naiknya.

Haritu masa meeting dengan supervisor i is sangat leisure. Boleh tak print out hard copy bagi dua orang supervisor tu check. Nasib bawa notebook. Walau lepas tu diorang zoom 150%. Lagi haru sebab meeting in English cause sorang supervisor is lecturer from Iran. Akupun tak faham sangat accent BI dia. Tapi yang penting umumnya tajuk PSM aku kena tukar. Itu aku faham. Next meeting kena beringat dan wajib prepare semuanya. Complete kan chapter 1-3. Atleast tak serabut kepala nak betulkan mana yang salah. Now aku dah upload 100 journal. Aku kena upload lagi 50 journal. Baca baca..baca....sampai tak tahu apa yang aku nak sebenarnya ni. 

Last week lab sangat memenatkan. Seriously balik sakit pinggang. Dari lab structure nak pergi lab Geotechnic tak adalah jauh sangat. Yang jadi rasa patah pinggang tu sebab turun tangga yang menjunam. Bawa troli dan pofa 5 guni turun tangga. Lepas tu kesian dengan adik yang tolong aku bawa pofa tu, aku kononya macam kuatlah kan bawa turun troli yang dah lipat tu. Balik sakit pinggang. Tapi adik ni rajin sangat. Tak rugi kawan aku ni hire dia buat kerja dengan dia. Then baru aku tahu macamana rupa fly ash. Macamana rupa kenaf fiber tu. Kalau tak, sampai bila-bila aku tak tahu.

Kat lab structure aku rasa meriah. Lab geotehnic pun aku rasa meriah dengan researchers ni. Baguslah diorang ni. Everything buat sendiri. Buat formwork sendiri. Ikat besi sendiri. Dapat phd ada title Dr. Mostly foreigner student sangat excited buat lab (lecturer aku cakaplah). Sebabnya kat negara diorang tak ada lab (Arab). Belajar teori. Tap bab bab modelling grafik guna komputer diorang sangat excellent. Compare dengan local student, aku tak rasa ramai yang minat buat lab including aku lah. Ni pun sebab aku buat PSM. Tapi one day tetibe ada seru nak buat master/phd ke kan tetibe nak sambung buat lab tu tak tahulah (ni tetibe ayat pura-pura berlagak nak belajar sampai ke tahap tu).

Then tetiba aku rasa macam nak menulis manual "how to use journal via mendeley destkop " dan "Step by step get journal via PSZ online Database". Actually dah buat pun, sebabnya ada di kalangan kawan-kawan aku yang tak reti nak guna (sebab tak biasa guna je sebenarnya). Tapi diorang tak faham jugak. Maknanya manual yang aku buat tu tak effisyen lah kan, kena tambah baik. Aku pun bukannya reti sangat explore, tapi bila dah jadi tempat rujukan aku rasa macam terdorong nak sharing. Best kot....Ilmu tu boleh expand lagi dan lagi. 



my time table (should be lah kan)





No comments: