Saturday, May 25, 2013

Kehidupan peribadi



Assalamualaikum..

Sekarang dah masuk bulan May. Maksudnya ada berbaki 7 bulan lagi melengkapkan tahun 2013 ni. Kalau ikut bulan Islam sekarang ni dah masuk Rejab, soon Syaa'ban dan moga-moga Allah temukan dengan bulan Ramadhan. Ameen. 

Untuk prestasi kerja, just go with the flow. Sebab aku nak habiskan sampai bulan Julai ni. Then aku nak panjangkan sikit langkah. Berangan lah kan. Tapi moga-moga jadi kenyataan. Follow up mana yang perlu. Sekarang serabutan sikit, so chill up dulu.

Untuk study, aha..finally dah nak final exam. Now dah masuk study week. Preparation? oii cuak jugak lah ni. Sebab still nak siapkan assignment Managment ni. Thesis pun tak complete nih. So aku kena make sure dalam minggu ni harus disiapkan. Tapi chill habis hidup aku ni. Sebab pulun tidur dek kepenatan tak hilang. At last! Lepas tu gelabah sendiri sebab tak booking hotel lagi untuk conference civil engineering bulan Julai nanti. Aku lah yang kena book. Then nak siapkan lagi tentatif GOP. Okay, aku suka serabut-serabut ni. Last-last minit ni pun kadang-kadang best juga (mata ke atas tangan kat bahu). Good Luck diri sendiri! 3 hari straight killer paper. Moga bertabah. Walau habis exam awal...weuiii...lepas tu boleh honeymoon sebentar.

Lastly, aku bukanlah orang yang terbaik dan tersangat perfect. Maka aku mengajar hati aku sendiri untuk tak cepat melatah dengan kata-kata negatif orang lain. Tak apa. Mungkin kita punya intention tu lain, tapi bila orang lain baca/lihat dia punya andaian tu pun lain. Sedih itu boleh. Tapi cuba cuma ambik masa setengah jam macam tu. Don't let people make you down disebabkan diorang underestimate you. Bila orang lain treat kita teruk/menyakitkan hati, pleaseeee do not treat them teruk/menyakitkan hati macamana yang diorang buat you. Seriously you tak matured kalau kita buat macam tu. Just buat macam biasa. Let it be. Cuba ingat balik kisah Rasullulah, Insha Allah hati anda akan terasa sejuk dan belajar dari kisah baginda. 

Kadang-kadang orang mengharapkan kesempurnaan pada diri kita. Tapi kita punya banyak kelemahan. Kadang-kadang orang itu pun lupa, dia pun punya kekurangan. its okay people. Just let be. manusia ni karenahnya berwarna-warni. Mari sama-sama muhasabah diri. Kita hidup bukan disebabkan kata-kata orang. Tapi bagi diri aku sendiri, kata-kata negatif orang tu menyebabkan aku rasa sedih (tipu kalau tak sedih). Tapi janganlah hidup dalam kesedihan. Bangkit! Especially woman, kita kena lift up our pride okay. Prove that kata-kata negatif ini lah yang menyebabkan kita akan berjaya nanti. Insha Allah.

One more thing. Ni apa yang aku tahu lah kan. Kita pun kena fikir, kita ni hidup bukan disebabkan kata-kata negatif orang lain. Kita kena fikir juga tujuan kita hidup ni hala tuju kita kat mana. Apa bekalan kita untuk ke akhirat. Itu dia. Banyakkan memberi dan jangan fikir apa yang kita akan dapat. 

Okay....Assalamualaikum...

I forgive and Insha Allah will forget. ;-)  




No comments: