Wednesday, November 6, 2013

Sentosa Island Gateaway



Assalamualaikum wbt

Baru berkesempatan nak update. Lately aku rasa macam poyo lah sikit sebab nak update apa-apa. Dengan hijrah yang baru ni, aku berazam nak kurangkan sangat di media sosial. Banyak dah aku delete. Umur pun bukan muda sangat kan. Tengok je lah. Sebab bila time emo tu, rasa nak update je. Tapi lepas tu delete balik. (tapi harini aku update banyak gila kat tweet).


Back to story. Last wekend zam tetibe nak honeymoon kat JB. Tetibe nak ajak aku masuk Singapore. Memule i segan, tapi sebab dia cakap tak payah segan. Lepas tu tengok pasport tak expired lagi, terus ON. Kitaorang masuk SG dalam pukul 1.30pm macam tu through second Link. Kereta tak banyak sangat.

Sampai Singapore beli AutoPass dalam SGD 20. Jangan lupa bawa insurans bagai. Tapi dah deduct untuk register semua tinggal SGD 4 dalam tu (eh lupa). Kemudian pastikan ada GPS untuk ikut highway dia. Jalan Singapore aku suka sebab tak jammed, bersih dan tak banyak kenderaan. Sebab dah banyak kali masuk Singapore, itu yang aku nampak. Tapi kalau yang kata strict tu, pada aku persepsi. Sebabnya minda kita sejak dulu orang cakap macam tu. Tapi kalau dah banyak kali masuk, tak adalah strict sangat. Tapi oklah compare dengan negara kita.

Bila nak masuk Sentosa Island, kalau kenderaan kena bayar masuk SGD7. Kalau tak ada pass/tak cukup duit dalam tu (sebab dia tak terima cash) korang kena beli tiket kat kaunter lepas pintu masuk tu. Lepas tu baru masuk parking (ada beberapa choice). Then sampai sana jangan lupa top up kad autopass tu kat 7E. Balik dia akan deduct. You all jangan insert Auto Pass tu. Tab je. Then wekend ada tempat yang free parking and free apantah. Nanti aku baca balik pamplet tu. Takpun masa beli AutoPass tu dia akan explain. 

p/s: kenapa aku tulis ni? Macam poyo lah kan. sebab untuk ketajaman ingatan aku untuk masa-masa akan datang. Sebab aku blur, so in future aku boleh refer balik.



Sentosa Island! Dah kali kedua kita berjumpa kan...
Dari signboard Faber Mount tu just straight away dan akan nampak singboard Sentosa Island ni
This is only if you all the way from Tuas lar.



Ryan park kat Beach Station (ada banyak park). Then dari sini naik mini MRT untuk ke station yang lain
Convenient gila tempat ni.
Bila tengok Map nampak USS (been there 31 Dec 2011)
Lepas tu baru perasan "kenapa tak nampak masa pergi USS dulu tempat ni"
Jawapan " sebab sehari suntuk dalam USS"




Ini train nya. Sangat comel. Sangat menepati masa (Sentosa Island je kot)
Kat Malaysia patut buat macam ni.


Thank you pada couple ni sebab bawa saya ke sini.
Moga rezeki kalian berdua dimurahkan dan dilimpahkan sebanyaknya.



Kitaorang pergi Sea Aquarium.
SGD 38/head kalau tak silap.
Kalau tak nak rebut-rebut beli tiket, you all just beli kat Attraction counter





Counter ni ha..
lepas turun train tu akan nampak



Habitat kat dalam tu..
Teruja  sekejap sebab tak pernah tengok in real kan.
Kebetulan wekend, memang ramai lah manusia dalam ni


Hai Nemo..
macam cantik je..macam cantik je..macam cute jek...macam cute jek..



Our picture together...
My bestfriend Insha Allah selama-lamanya..almost everyday mesti update cerita..
Lately ni aku tak gemar ambik gambar sorang-sorang..mesti ada teman...
aku rasa macam poyo kalau ambik sorang-sorang (macam lah)....


p/s: By the way HRC tak ada food yang HALAL..also Chilli's tau...
Tapi kalau masuk dalam USS, banyak juga kedai yang HALAL..no worries...



Our last picture sebelum balik lepas shopping coklat di candylicious.
Oh bye the way, kalau Johorean soon Danga Bay Country Garden akan open. Then tempat tu akan jadi mini Sentosa Island. Tapi 'mini' lah. sebab ada candylicous and some of store yang ada kat sentosa ni. Siapa yang pergi masa FREE entering sebulan dulu mesti perasan.

Its good lah JB ada tempat menarik. Sebab pada aku, JB dah kurang menarik sekarang.
Boring pun.Tapi other side, JB akan banyak tempat/lokasi hiburan keluarga yang memerlukan bayaran untuk masuk. $$$ sahaja diperlukan.



Tips
kalau naik bus, you all boleh sampai sini dengan cara macam ni. Tak kisah dari Bukit Indah atau Gelang Patah, bayar RM 4.20 (tak ingat) then sampai stesen Jurong. Tapi Kat CIQ Malaysia and SG you all kenalah lari-lari sikit kejar bas. Tak kisah bas apa, asal kaler kuning causeway link. Sebab bas yang mula-mula naik maybe dah tak ada.

Sampai Jurong ambik MRT ke Vivo City. Sampai sana (Vivo Mall) pergi level berapa entah (nanti try lah tanya orang), ambik MRT pergi Sentosa Island. Senang sangat...





No comments: